Yaşam İstanbul Auto Show kapılarını açtı

İstanbul Auto Show kapılarını açtı

Paylaş
İstanbul Auto Show kapılarını açtı

İstanbul Auto Show kapılarını açtı

Otomotiv Distribütörler Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, elektrikli araçların desteklenmesinin çevreye uyumlu teknolojilerin gelişmesini sağlayacağını belirterek, "Ancak, sadece elektrikli araçlar değil, düşük emisyon oranına sahip tüm araçlar desteklenmelidir" dedi.

Haberin Devamı

İstanbul Fuarcılık tarafından Uluslararası Motorlu Taşıt Üreticileri Derneği ve Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) desteğiyle düzenlenen "13. Uluslararası İstanbul Otomobil Fuarı Auto Show 2010" 200’ün üzerinde firmanın katılımıyla İstanbul’da başladı.

Fuarın açılışında bir konuşma yapan Bayraktar, İstanbul’un 2010 Kültür Başkenti olmasıyla bu yıl daha da anlam kazanan İstanbul Auto Show’un, 42 markanın katılımıyla, 40 bin metrekare net alanda gerçekleşecek görsel bir şölene dönüşeceğini belirtti.

Bayraktar, hedefi otomotiv sektörünün gelişimine katkı sağlamak olan ODD’nin, otomobilleri geniş kitlelerle buluşturmak üzere başlattığı fuar geleneğinin 1996’dan bu yana düzenlenen 54 fuarda, 5,5 milyonu aşkın ziyaretçiyi, sektördeki son teknolojik ürün ve uygulamalarla biraraya getirme fırsatı sunduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Tüketiciye, sektördeki tüm gelişmeleri bütüncül bir yapıda izleme imkânı tanıyan fuarın, tüm nitelikleriyle otomotiv sektörünün en önemli itici güçlerinden birisi haline geldiğine işaret eden Bayraktar, bu yıl fuarda önceliklerinin aileler olduğunu kaydetti.

Bayraktar, otomobil satın alma kararında kadınların ve çocukların ne kadar etkin birer güç olduğunu herkesin bildiğine değinerek, bunun yanında kadın otomobil sahipliği oranının da her yıl katlanarak arttığının da istatistikî olarak ortada olduğunu bildirdi.

Buna karşın, fuarın kadın ziyaretçi oranının yüzde 10’un altında olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Dolayısıyla biz de bu yıl ailelerin birlikte güzel bir gün geçirebilecekleri bir ortam hazırladık. Özellikle hafta sonu aileler günlerini alışveriş merkezlerinde değil, burada geçirebilirler" dedi.

2010 yılını otomotiv pazarının genel beklentilerin üzerinde tamamlanmak üzere olduğunu bildiren Bayraktar, şunları söyledi:
"Geçen yıl uygulanan ÖTV indiriminin kaldırılmasından sonra, üretici ve distribütörlerin fedakarlıkları, avronun kurunun seviyesi ve faiz oranlarının düşük seviyede kalması,otomobil sahipliğini nispeten ucuzlattı. Böylece, 2010 yılının ilk 9 ayında toplam pazar 465 bin 178 adede ulaştı. Bu yüzde 11’lik bir artış. Sektörümüzün, 2010 yılının ilk 9 ayında kaydettiği bu yüzde 11’lik artış, global ölçüde aslında çok yüksek bir büyüme sayılmaz. Saygın araştırma kuruluşu J.D. Power’ın verilerine göre, bu oran Amerika pazarında yüzde 11 , Rusya pazarında yüzde 24, Çin pazarında yüzde 25, Hindistan;da yüzde 30. Kısacası Türkiye, dünya ortalamasına yakın fakat gelişmekte olan ülkelerin gerisinde performans sergiliyor."

Haberin Devamı

Bayraktar, sektörün top yekun büyümesi için, iç pazarın gelişmesinin şart olduğunu vurgulayarak, ancak, böylelikle üretimin artmasının mümkün olduğunu dile getirdi.

İç pazarın büyümesi için atılması gereken adımların başında vergi uygulamalarında iyileştirmelerin geldiğini ifade eden Bayraktar, otomotiv sektörü Türkiye’nin toplam vergi gelirlerinin 4’te 1’inden fazlasını karşıladığını, Türkiye’nin, otomobil satışında uygulanan toplam vergi yüküyle, Danimarka’nın ardından Avrupa’da ikinci konumda bulunduğunu anlattı.

Bayraktar, Türkiye’nin, ülkelerin satın alma güçlerinin hesaba katıldığında Avrupa’nın vergi yükü en ağır ülkesi olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

-"HURDA TEŞVİKİ ÇIKMALI"-

ODD olarak, sektörün sorunlarına çözümler üretebilmek amacıyla, saygın otoriteler ve akademisyenlerle bir araya gelerek yaptıkları çalışmanın Türkiye’de tüketicilerin gelirlerinin her yıl yüzde 10 oranında artmaması halinde, araç satışının ciddi oranda yükselmesinin mümkün olmadığını ortaya koyduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Avrupa’da çevreye duyarlı motorlara vergi indirimi sağlanıyor. Türkiye’de ise tam aksine, yaşlı araçlara daha az vergi uygulanıyor. Bu vergi politikasının da etkisiyle, Türkiye’nin araç parkının yüzde 35’ini 16 yaş ve üzerindeki araçlar oluşturuyor. Bir anlamda, çevreye duyarlı, daha modern araç kullanan tüketiciler yüksek vergi ödeyerek, çevreye daha çok zarar veren araçların sürücülerini finanse ediyorlar.

Türkiye’nin çevre konusundaki uluslararası taahhütlerini yerine getirebilmesi için, araç parkının gençleştirilmesi yönünde adımlar atması gerekiyor. Konunun can güvenliği kısmı da ayrı bir gündem maddesi. Üstelik, yaşlı araçların trafikten çıkarılmasına yönelik hurda araç teşviki, otomotiv sektörüne de canlılık getirecektir. Hurda teşvikinin uygulandığı 2003-2004 yıllarında, ayda 20 bin araç trafikten çıkarılırken, teşvik kalktığında bu sayı 2 binin altına düştü. Daha önce de sıklıkla tekrarladığım gibi, bir otomobilin ömrünü tamamlama süresinin ve biçiminin belirlenmesi gerekiyor."

Haberin Devamı

Bayraktar, daha az karbon salınımı üreten araçların vergi yoluyla teşvik edilmesinin, çevre dostu teknolojilerin yaygınlaştırılmasını, belli yaşın üzerindeki araçların trafikten çıkarılmasını, toplumsal bilincin yaygınlaştırılmasını da cazip kılacağınını dile getirdi.

Bayraktar, "Bu bağlamda, elektrikli araçların desteklenmesi, elbette çevreye uyumlu teknolojilerin gelişmesini sağlayacaktır. Ancak, sadece elektrikli araçlar değil, düşük emisyon oranına sahip tüm araçlar desteklenmelidir" dedi.

-650 BİN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR-

CNR Expo Fuar Merkezi’nde Uluslararası Motorlu Taşıt Üreticileri Derneği (OICA) akreditasyonuyla İstanbul Fuarcılık tarafından OICA ve Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) desteğiyle iki yılda bir gerçekleştirilen Auto Show’a bu yıl 650 bin ziyaretçi bekleniyor.

Bu yıl toplam 120 bin metrekare alana yayılacak fuara, aralarında Porsche, Ferrari, Maserati, Bentley, Citroen, Subaru, Infiniti, BMW, Land Rover, Aston Martin, Mini, Chevrolet, Kia, Lambroghini, Seat, Audi, Geely, Volkswagen, Ford, Opel, Honda, Hyundai, Renault, Dacia, Mazda, Mercedes-Smart, Chery, Nissan, Jaguar, Peugeot, Suzuki, Ssangyong, Mitsubishi, Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Lexus, Toyota, Proton, Volvo ve Skoda gibi markaların da yer aldığı 200’ün üzerinde firma katılıyor.