Hakan Çelik İstanbul 3 saat
HABERİ PAYLAŞ

İstanbul 3 saat

Haberin Devamı

CNN Türk’te konuğum olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, benim gibi milyonlarca kişinin merakla beklediği haberi verdi. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni (YHT) 2018 sonunda bütünüyle tamamlanmış ve hizmete girmiş olacak.

Aslında bu hattın önemli bölümü bitmiş durumda. Ankara’daki gardan binen bir yolcu YHT ile Eskişehir üzerinden İstanbul’da Pendik’e kadar gidebiliyor. Bu yolculuk yaklaşık 4 saat 15 dakika sürüyor.

Ancak tren Pendik’i son durak olarak kullanıyor yani Haydarpaşa istikametine devam etmiyor. Birkaç güzergâhtaki çalışmanın bitirilmesiyle YHT doğrudan İstanbul’a ulaşacak.

Gelecek yılın sonundan itibaren Ankara’dan hareket eden bir yolcu, kesintisiz olarak Haydarpaşa’ya veya Marmaray aracılığıyla Halkalı’ya kadar devam edebilecek.

Ankara-Halkalı yolculuğu 3,5 saat sürecek. Ankara’dan Haydarpaşa’ya ise 3 saatte gelinecek.



Bir tren sever olarak bugüne kadar Ankara-İstanbul arasında birçok kez YHT ile yolculuk yaptım. Fakat trenin İstanbul’da Pendik’e kadar gidiyor oluşu benim gibi işi gücü Avrupa yakasında olan biri için büyük engel. Ankara’dan YHT ile yola çıkan birinin İstanbul’da -örneğin- Mecidiyeköy’e ulaşması yaklaşık 6,5 saat sürüyor ki bu olağanüstü uzun bir süre.

Ayrıca trenin ulaştığı Pendik garının altındaki yaya geçidi pasaj gibi kaotik bir yere açılıyor, burada valizlerle yürümek çok zor. Demiryollarının entegrasyonuyla Türkiye’de raylı ulaşım kültürü farklı bir yere ulaşacak.

Bugüne kadar sadece uçak ile seyahat etmek zorunda kalanlar artık trene yönelecek. Özellikle İstanbul-Ankara hattında uçak yolcularının sayısında ciddi düşüş olabilir. Zira Ankara şehir merkezinden İstanbul şehir merkezine seyahat edebilecek olmak büyük avantaj.



Anadolu’da şu anda Eskişehir ve Konya’ya YHT seferi var. Yakında Sivas da bu şehirler arasına katılacak. İstanbul’a gelen YHT’nin de buradan Kapıkule’ye, oradan da Avrupa’ya bağlanması hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Gürcistan ve Azerbaycan liderlerinin katılımıyla Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı da haziran ayında açılıyor.

Çin’den Londra’ya kesintisiz ulaşım imkânı verecek bu proje küresel çapta öneme sahip. Sözünü ettiğim bu demiryolu ağının oluşmasında o dönemin Ulaştırma Bakanı, Başbakan Binali Yıldırım’ın çok büyük emeği var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder