Cumartesi Postası 'İştahım meşhurdur

'İştahım meşhurdur

Paylaş
'İştahım meşhurdur

Güzel yaşlanma konusunda genetik mirasın rolü büyük. Ama bunun tek başına yeterli olmadığını hepimiz biliyoruz. Bu işi gayet iyi başaran bir kadın var: Modacı Siren Ertan Çarmıklı

Siren Hanım 40 yaşında olmasına rağmen genç kız gibi görünmenin sırlarını Beauty Dergisi’ne anlattı. Ve kadınlara şıklık tavsiyeleri verdi...

Haberin Devamı

Güzel olarak anılmak sizde nasıl bir his yaratıyor, merak ediyoruz.

Kırk yaşındayım. Kırk yıldır aynaya baktığımda aynı yüzü görüyorum. Farklı bir şey hissetmiyorum ve nasıl bir şey hissetmem gerektiğini de pek anlayamıyorum aslında (gülüyor). Üstelik ben güzel olduğumun hiç söylenmediği, bu konunun gündem maddesi yapılmadığı bir evde büyüdüm. Annemin sık kullandığı atasözlerinden biri; ‘Güzelliğine güvenme bir sivilce yeter, zenginliğine güvenme bir kıvılcım yeter’di. Babam ise sadece zekaya, kültüre ve bilgiye önem veren bir kişiydi. Özel yaptığım bir şey yok güzellik adına. Sadece genlerinden dolayı anneme ve babama teşekkür ederim. Hem benim kadar bakıma vakit ayırmaktan hoşlanmayan birini bu konuda çok yormadıkları, hem de güzelliğiyle yetinmek yerine çalışan, üreten, kendini geliştiren bir birey olmamı sağladıkları için...

Haberin Devamı

Ama güzelsiniz. Hatta masal karakterleri kadar güzelsiniz. Üstelik doğal ve gerçeksiniz. Bu, size bir sorumluluk yüklüyor mu?

Teşekkür ederim. Ben fark etmesem de arkadaşlarım insanların sürekli bana baktığını ve incelediğini, bunun korkunç bir durum olduğunu söylerler. Tabii kimsenin bana bakmasını istemediğim anlar olur ama bunu büyük bir sorumluluk olarak görmüyorum. Öyle olsa güzellik ve spor salonlarından çıkmazdım, ki hiç böyle bir yaşantım yok. Üstelik iştahım o kadar meşhurdur ki! Güzelliğe kafamı taksaydım onca tatlıyı tabak tabak yemezdim (gülüyor). Kendimce o kadar başka sorumluluklarım var ki güzellik arada kaynıyor galiba. Ama bir gerçek var: Sadece ‘güzel’ olarak anılmamak, bir önyargı olarak gördüğüm bu etiketi yenmek için çok ama çok çalıştım!

Gündelik hayatta nasıldır Siren Ertan Çarmıklı? Prenses gibi mi?

Eminim sizinkinden ya da çalışan bir çok kadınınkinden farklı değildir. Sabahları eşimi işine yolcu edip evimizi organize eder, ofise giderim. Haftada altı gün sabahtan akşama kadar çalışırım. Az uyur, az tatil yapar, kendime az zaman ayırırım. Zamanımı ve kendimi; eşim, evim, işim, akrabalarım, arkadaşlarım ve sosyal sorumluluk projelerime paylaştırırım. Çocukluğumdan beri her şeye özen göstermeye ve emek vermeye alışkınım. Kendimi pek prenses gibi hissettiğimi söyleyemem.

Haberin Devamı

Yaş aldıkça nasıl bir Siren Ertan göreceğiz? Yaşlılığı nasıl karşılamak istersiniz?

Bence en önemli nokta, yaşının iyisi olmak. Ama bu, sadece bedeninizle olmaz. Tavırlarınız, yaşam stiliniz, giyimin de bunu desteklemeli. Doğal olarak ben de buna dikkat edeceğim

‘Şık giyinmenin parayla ilgisi yok’

İşinizden söz edelim: Kadınlara iyi görünme konusunda neler önerirsiniz?

Tasarımlarımda, her zaman görmek istediğim asil, şık, zarif, güçlü kadını yansıtmaya çalışırım. Her insanın süreklilik gösteren bir stilinin olması çok önemli. Müşterilerime yaşlarına, konumlarına ve yerine göre giyinmelerini aşılarım. Kusurlarını örtüp güzel yanlarını öne çıkarmak, vücut oranları düşünülmüş, rengi, kalıbı, tarzı ile kendisine en çok yakışan kıyafetleri yaratmak vazgeçilmezim. Modadan esintiler katmayı ve modayı kişiye göre doğru yorumlamayı da unutmamak lazım.

Fotoğraflarınızı görüp giyim tarzınıza hayran olan genç kızlara ne gibi ipuçları verebilirsiniz? Hep parayla şık olunduğu düşünülür.

Haberin Devamı

Doğru ve şık giyinmenin yüksek bütçe ile alakası yok. Önemli olan kendine karşı objektif olmak, görmeyi bilmek, zevki geliştirip araştırmayı, bilgi sahibi olmayı alışkanlık haline getirmek. Artık her yerde uygun fiyatlı ürünler satan çok başarılı marka ve mağazalar var. Size yakışacak kıyafetler bulmanız zor değil. Eminönü, Tahtakale, Kapalıçarşı’da bulacağınız aksesuarlar ve süsleme malzemeleriyle de giyiminizi çarpıcı hale getirebilirsiniz.

Ya güzellik önerileriniz?..

Sigara ve alkol kullanmadım, düzenli yaşadım. Yanmak için güneşin altında saatler geçirmedim. Yemek seçmedim, sevmesem de faydalı olan yiyecekleri tükettim. Katı rejimlerden uzak durdum, hatta yüksek kalorili beslendim ki metabolizmam düşmesin. Ayrıca hep hareketli oldum. Herşeye rağmen hep gülümsemek gerektiğini, bunun insanı ayakta tutacağını ve daha güzel göstereceğini düşündüm. Tüm bunlar 40’ımdan genç görünmemi sağladı. Yaşadığım kanser olayına rağmen iyileşmemi de bu sağlıklı yaşam seçimlerime bağlıyorum. Ayrıca her yaşın bir yakışanı ve gereklilikleri var. Gençlere önerilerim: Hayatınız düzenli olsun, yerine ve kendinize göre giyinin, saçınız ve yüzünüzle fazla oynamayın, düzenli sağlık kontrolü yaptırın, bilmediğiniz kremler, botox-dolgu maddelerinden ve yüzde 100 güvenmediğiniz doktorlardan uzak durun. Sade saç modellerini ve doğal makyajı tercih edin.

Haberin Devamı

Evet, kanser konusunda müthiş bir örneksiniz. Kanserden bu kadar iyi bir performansla çıkmayı nasıl başardınız?

Neden kanser olduğumu sorgulamak, kendimi yerden yere atmak yerine, tedavime ve iyileşmeye odaklandım. Bu, bence yolu yarılamanıza yarıyor. Hayat bir paket; içinden iyileri alıp kötüleri bırakamazsınız. Kanseri ve tedavi sürecimde yaşadıklarımı Sezen Aksu’nun şarkısındaki gibi düşünüyorum; ‘’Acı tatlı ne varsa hazinemdir/Acının insana kattığı değeri bilirim/Küsemem...”

‘Kitaptan etkilenip parfüm çıkardım’

Türk modacıların kozmetik alanında uluslararası markalaşması sizinle başladı. Nasıl gelişti bu süreç?

Kıyafetlerimi desteklemek için parfüm çıkarmaya karar verdim. Ayrıca; giydiğim kıyafetin etiketinde adımın yazması o kadar büyük bir haz ki kendi parfümümü kullanmak da bir o kadar keyifli olacaktı. On altı yaşımda okuyup çok etkilendiğim Patrick Süskind’in o muazzam ‘Koku’ romanını da unutmamak lazım.

Nasıl bir koku ‘I Siren Ertan ISTANBUL’?

Parfümerinin kalbi olan Fransa’nın Grasse bölgesindeki tecrübeli üreticimle birlikte ‘floral oriental’ koku ailesini tercih ettim. Sevgiyi, sıcaklığı, çekiciliği, kadınsılığı yansıtabiliyor parfümüm. Kullananlar kokunun çok kalıcı olduğunu ve sıktıktan bir süre sonra kişiyi mutlu ettiğini ve tekrar koklama isteği yarattığını söylüyorlar. Parfümüm; modadan hoşlanan, ne istediğini bilen, aktif kadına romantik, çekici ve muzip tatlar katacak.

( 23.06.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır )