Ekonomi İşsizlik oranı geriledi

İşsizlik oranı geriledi

Paylaş
İşsizlik oranı geriledi

İşsizlik oranı geriledi

Türkiye’de 2010 Kasım döneminde işsizlik oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,1 puan gerileyerek, yüzde 11,0 oldu. İşsizlik oranı 2009 Kasım döneminde yüzde 13,1 seviyesinde idi.

Haberin Devamı

Tarım dışı işsizlik yüzde 13,7 olurken, genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 20,8 olarak hesaplandı.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması, "2010 Kasım Dönemi Sonuçlarına (Ekim, Kasım, Aralık 2010)" göre, 2009 yılı Kasım ayında 3 milyon 270 bin kişi olan işsiz sayısı, 2010 yılının aynı döneminde 2 milyon 811 bin kişi oldu.

İstihdam ise 21 milyon 741 binden, 22 milyon 854 bin kişiye çıktı.

"İŞSİZLİK RAKAMLARINI 2011'DE YÜZDE 10’LAR SEVİYESİNE İNEBİLİR"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, trendin bu şekilde devam etmesi halinde Türkiye’nin işsizlik rakamlarını 2011 yılında yüzde 10’lar seviyesine çekebileceğini belirterek, "Belki bunların altına çekebilecek bir performansı gösterme imkanına sahiptir" dedi.

Haberin Devamı

Ergün, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen "Yeni Türk Ticaret Kanunu: Sorumluluklarınızı Biliyor Musunuz?" konulu seminerin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Türkiye’de ekonomik krizin en önemli etkisinin istihdam rakamları üzerinde olduğunu dile getiren Ergün, Türkiye her ne kadar bir miktar üretim, ihracat ve istihdam kaybına uğradıysa da, üretim ve ihracat kayıplarının hızlı bir şekilde telafi edilmeye başlandığını kaydetti.

Ergün, istihdam kayıplarının biraz daha uzun vadede telafi edilebilecek rakamlar olduğuna işaret ederek, bu durumun Türkiye’nin kendine mahsus bazı özelliklerinden kaynaklandığını anlattı.

Özel sektörün üretim ve ihracatta göstermiş olduğu performansın işsizlik rakamları üzerinde son derece olumlu etkiler meydana getirdiğini ifade eden Ergün, işsizlik rakamının yüzde 11 gibi bir rakamda olmasının son derece sevindirici olduğunu anlattı.

Bakan Ergün, Orta Vadeli Programda (OVP) 2010 yılının tamamı için yüzde 12,2’nin hedeflendiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Bugün itibariyle işsizlikte bu hedefin altında bir rakam çıkacağını söyleyebiliriz. Dolayısıyla Türkiye öngörülenden daha hızlı bir şekilde
ekonomisin iyileştirmekte, öngörülenden daha hızlı bir şekilde istihdam rakamlarını olumlu bir istikamete çekebilmektedir. Bunda kuşkusuz sanayi sektörünün rolü büyük olmuştur. Geçtiğimiz günlerde açıklanan sanayi üretimi rakamları da bunu çok açık bir şekilde göstermektedir. Son yılların en yüksek rakamına ulaştı sanayi üretimi...

Haberin Devamı

Bu trendin bu şekilde devam etmesi halinde Türkiye işsizlik rakamlarını 2011 yılında yüzde 10’lar seviyesine çekebilecek. Belki bunların altına çekebilecek bir performansı gösterme imkanına sahiptir. Dolayısıyla Türkiye ekonomisine uluslararası güvenin var olduğu gibi iç piyasa aktörlerinin de güvenmesi gerekiyor. Kaldı ki Türkiye önemli reformlar gerçekleştiriyor."

-2010 YILI BÜYÜME RAKAMLARI-

Ergün, 2010 yılı büyüme rakamlarına ilişkin bir soru üzerine de şunları kaydetti:

"Kuşkusuz 2010 yılında revize edilmiş bir büyüme rakamı var. 2010 yılı için tahmin edilen yüzde 6,8 gibi... Ama ortaya çıkan sanayi üretim rakamları ve ihracat rakamları, işsizlik rakamlarındaki düşüşler bize gösteriyor ki Türkiye ekonomisi, 2010 yılının tamamında yüzde 8’e yakın bir rakamda büyüyecektir. Zaten 3 çeyreğin ortalaması yüzde 8,9 olmuştur. Dolayısıyla yüzde 6,8’lik revize edilmiş hedefin de üzerinde bir büyüme rakamı yakalayabileceğimizi şimdiden görüyoruz. Bu rakam önümüzdeki ayın sonlarında net olarak karşımıza çıkacak. Ama bugün itibariyle yüzde 8’ler civarında bir rakam olabileceğini söyleyebiliriz."

Haberin Devamı