Hakan Çelik İsrail'e önerim
HABERİ PAYLAŞ

İsrail'e önerim

Haberin Devamı

İsrail ile Türkiye arasında neredeyse son 6 yıl kayıplarla geçti. Mavi Marmara, Gazze saldırıları ve One Minute olayından sonra ilişkileri yeniden canlandırmak için ciddi adımlar atılıyor.

İki başkent kısa süre önce normalleşme yönünde siyasi kararı ilan etmiş ve ardından adımlar gelmeye başlamıştı. Son olarak Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı verimli geçen bir İsrail ziyareti gerçekleştirdi.

Yakında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Tel Aviv’e gidişi planlanıyor.

Bu arada İsrailli Enerji Bakanı Yuval Steinitz bildiğim kadarıyla son dönemde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’la birden fazla görüşme yaptı. İsrail doğalgazının Türkiye üzerinden dünyaya ulaşması gibi çok önemli bir proje var önümüzde.

Ayrıca normalleşme adımları hızlanabilirse eski günlerde olduğu gibi stratejik işbirliği de söz konusu olabilir. Her iki ülke de Suriye ve Irak’ın dağılmasından endişe duyuyor. İki başkentin öncelikleri arasında farklar var ancak Bağdat ve Şam’daki rejimlerin takip edeceği politikaları yakından izliyorlar. İran’ın bölgedeki nüfuzunun son yıllarda ciddi boyutta artmış olmasından da kaygı duyuyorlar.



İsrail’in Türkiye’deki diplomatik misyonları ilişkilerin düzelmesi için yoğun gayret içinde. İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen bu süreçte çok çalıştı. Kısa süre önce Ankara Büyükelçisi olarak görevine başlayan Eithan Na’eh de kayıp yılların kazanılması için olağanüstü çaba harcıyor.

Büyükelçi, geçtiğimiz günlerde Ankara büromuzda beni de ziyaret etti. Cohen ile daha önce İstanbul’da röportaj yapmıştım. Her iki diplomatta da Türkiye ile İsrail’in yakınlığını bir üst aşamaya çıkarmak için ciddi kararlılık olduğunu gördüm.

Başbakan Binali Yıldırım göreve gelir gelmez komşularla iyi ilişkiler hedefini açıklamış ve İsrail’e dair mesajlar paylaşmıştı. İsrail-Türkiye arasında 8 milyar dolarlık ticaret hedefi var. Sorunlardan ötürü buraya ulaşılamadı ancak yoğun bir gayretle 2-3 yıl içinde bu hedef yakalanabilir.

Olumlu gelişmenin görülebileceği ilk sektör turizm. Şu anda İsrail’den gelen turist sayısı yıllık 260 bin dolayında. Bunun iki katına çıkması mümkün. Türk Hava Yolları ve Pegasus’un en yoğun uçuş hatlarından biri İstanbul- Tel Aviv. Bu yaz İsrail ile Antalya arasında da charter uçuşları olacak.



İki ülke arasındaki güçlü ilişkileri destekleyen bir gazeteciyim. Yıllardır bu konuda görüşlerimi aktarıyorum. Tel Aviv hükümetine önerim şu: Ankara ile daha hızlı yol almak istiyorsanız Suriye’nin kuzeyinde terör örgütlerinin domine ettiği bir Kürt koridoru oluşturulmasına karşı olduğunuzu açıkça ilan edin.

Belki de İsrail’in -kendi güvenliği dışında- nasıl bir Ortadoğu görmek istediğini komplo teorilerine fırsat bırakmayacak şekilde paylaşmasında fayda var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder