Cumartesi Postası Ismarlama gömlekte tek adres

Ismarlama gömlekte tek adres

Paylaş
Ismarlama gömlekte tek adres

Celalettin Benli yıllardır diktiği ısmarlama gömleklerle milletvekillerini, iş adamlarını, bürokratları, daha da ötesi 6 cumhurbaşkanımızı giydirmiş

Celalettin Benli artık sayısı parmakla gösterilen İstanbul beyefendilerinden...Hikayesi Karaman’da başlayan ve bugün 67 yaşında olan Celalettin Bey 13-14 yaşındayken abisiyle birlikte İstanbul’a gelmiş. Karaman’da çırak olarak çalıştığı yeri bırakmış, Beyoğlu’nda Hacopulo pasajında gömlek diken Yorgo Usta’yla çalışmaya başlamış. Yorgo Usta ona sadece mesleği değil hayatı da öğretmiş. Öğretmekle kalmamış, onun sayesinde hayatı değişmiş. 30 yıl ustasıyla gecegündüz çalışıp, işin tüm inceliklerini öğrendikten sonra Yorgo Usta’dan devraldığı bayrakla Kallavi sokakta bir dükkan açmış. Burada ünlü müşterilerine ısmarlama, jilet gibi gömlekler dikmiş.

Modayı takip etmeyi de hiç ihmal etmeyen Celalettin Bey, zaman içinde Celal Bayar’la birlikte tam 6 cumhurbaşkanına gömlek dikmiş. Her gün sabah 09.30’dan akşam 18.30’a kadar dükkanın başında olan Celalettin Bey bir süredir de reklam yıldızı!

54 yıldır ısmarlama gömlek dikiyorsunuz, o günlerden bugünlere neler değişti?

Ismarlama gömlek dikmek bir anlamda bedenin röntgenini çekmektir. Beden boy, kol ölçüsü, manşet, yaka derken size gelen müşteriyi tanırsınız. Gelen müşteriye bakarız, nasıl bir gömlek daha hoş gösterir diye. Sırtı var mı, göbekli mi, boyu uzun mu, boynu düşük mü? İşte bunların hepsine bakarım. İlk mesleğe başladığım yıllarda takma yaka manşet modası vardı. Diktiğimiz bir gömleğe o zamanlar 3-4 tane yaka dikerdik. Yaptığımız o yakalar bedene düğmelenirdi. 80’li yıllarda birden yakalar uzadı, 13 santime kadar inen uzun yakalar ve dar bedenler sevilir oldu. Dar beden gömlekler için müşteriyi provaya çağırırdık. Gömleğin arkasına pens yapar, sıkı sık müşterinin üzerine oturturduk. Son birkaç yıldır erkeklerde yine dar kesimler moda olmaya başladı. İtalyan yakalar da çok seviliyor. Klasik yakalar ise her dönemde vardı. Orta yaştlı müşterilerimiz genellikle klasik yaka tercih ediyor. Bir de boynu düşük olanlar var. Onlara da klasik yaka yapmayı tercih ediyoruz. İtalyan yakanın biraz enli olması gerekiyor, düşük boyunlu müşterilerde bu yakayı kullanmayı sevmiyoruz.

Cumhurbaşkanlarına gömlek dikmeye nasıl başladınız?

Ben aslında Celal Bayar’ın oğlu Turgut Bayar’a gömlek dikerdim. O çok memnun olduğu için beni babasıyla tanıştırdı. Celal Bayar’ın Çiftehavuzlar’da bir evi vardı. Oraya gider, ölçülerini alırdım. Sonra diğer cumhurbaşkanlarına da diktim. Merhum Cumhurbaşkanımız Celal Bayar göğüste işleme severdi. Ad ve soyadının baş harflerini işlerdik. Son zamanlarda manşete işliyoruz, artık göğüste ve cepte işleme kalmadı. Bir de eskiden kitap harfiyle işleme yapardık. Şimdi popüler olan el yazısıyla yapılanlar. Gömlekte işlemenin elbette bir ölçüsü var. Ya 26 santimde işlememizi yaparız ya da biz göz kararı 3’üncü düğme hizasına yerleştiririz. El yazısı işlemelerde en çok gümüş gri tercih ediliyor. Bana kalsa bordoyu tercih ederim. Bana sorarsanız gelmiş geçmiş en şık cumhurbaşkanı, Hatay Türkiye’ye bağlanmadan önce görevde olan Tayfur Sökmen derim. Çok hoş giyinirdi, ona da ısmarlama gömlek dikerdim. Şişli’de otururdu, evine gider ölçülerini alırdım. Gömlek diktiğim cumhurbaşkanları Celal Bayar, Fahri Korutürk, Cevdet Sunay, Kenan Evren, Turgut Özal, Süleyman Demirel.

Siyasetçiler de müşterileriniz değil mi?

Evet, bugünkü kabineden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım benim müşterim, genelde pastel renkleri tercih eder. Siyasetçilere uzun yıllar diktim. Adalet Partili, 7 yıl İçişleri Bakanlığı yapan Dr. Faruk Sükan benim dayımdır. Süleyman Demirel’in başbakanlığını yaptığı kabinelere sürekli gömlek diktim. Turgut Özal zamanında da bütün bakanlar müşterimdi. Mehmet Ağar, Abdülkadir Aksu gibi.

İş dünyasından müşterileriniz kimler?

Çıraklığımdan itibaren gömlek diktiğim müşterilerim var. İnan Kıraç, Bedrettin Dalan, Aydın Doğan, Mehmet Emin Karamehmet, Ayhan Şahenk’in yıllarca gömleklerini yaptım. İnan Bey bize uğrar ve hala gömleklerini dikeriz. Aydın Doğan’ın da gömleklerini dikmeye devam ediyoruz.

Hangi müşterileriniz renkli gömlek seviyor?

Mehmet Emin Karamehmet ve Rıfat Ababay.

Devamlı müşterileriniz kim?

Hakkı Devrim, Hasan Pulur, İlhan Selçuk, Aydın Doğan, İnan Kıraç, Bedrettin Dalan, Binali Yıldırım.

Gençlerden size gelen var mı?

Borsacı Can Ateş Bey müşterimdir. Giyimine çok düşkündür ve şık giyinir. Can Bey yurt dışındaki moda dergilerinden yaka modellerini bulur. Bir de 35-40 yaş arası bankacı ve iş adamı müşterilerimiz var. Tabii babasından kalma alışkanlıkla ısmarlama gömlek diktiren gençler de olmuyor değil.

Yurt dışından da müşterileriniz var mı?

Elbette, üstelik çok müşterim var. Almanya’dan, Fransa’dan, İtalya’dan gelenler var. Sonra Türkiye’de görev yapan başkonsoloslara da gömlek dikiyorum. Hollanda Başkonsolusu, Belçika Başkonsolusu, Yunan Başkonsolusu’na çok gömlek diktim. Fransız ve İtalyan müşteriler İtalyan yaka sever, İngiliz ve Almanlar ise daha kapalı yaka tercih ediyor.

Gömleklerinizin 10 yıl garantili olduğunu duydum, nasıl veriyorsunuz bu garantiyi?

Ben kumaşıma da, dikişime de güvenirim. 2 saatte gömlek dikerim. Günde 4 ya da 5 gömlek eder. Gömleklerin kumaşını yurt dışından alırdım eskiden. Şimdi Söke’de bir fabrika var. Sahipleri müşterilerim, bu yüzden bana kumaş veriyorlar. Avrupa’daki kumaşların ötesinde ürünler yapıyorlar. Eskiden kumaşlarımı İsviçre’den alırdım, Milano’dan alışveriş yapardım. Kullandığım ipliği de Avrupa’dan getiriyorum.

Hazır giyimin çoğalmasıyla işlerinizde azalma oldu mu?

Bizim işlerimizde azalma olmadı. Ama biz artık biraz işten kaçar olduk. Gençler ısmarlama gömlek bilmiyor, bizim müşteri kitlemiz belli. Gençlerin çoğu aslında marka tutkunu ama aldıkları ya da üzerlerinde istedikleri gibi durmayan gömlekleri alıp bana geliyorlar. ‘Acaba kolunu kısaltabilir misiniz’, ‘Yakasını şöyle değiştirebilir misiniz’ diye soruyorlar. Beyaz gömlek olursa yapabiliyoruz ama diğer renklerde aynı tonu tutturmak çok zor oluyor.

Takım elbisede olduğu gibi gömlekte de kişiyi ince göstermek mümkün mü?

Çizgili kumaşlardan dikilen gömlekler kişiyi daha uzun gösterir. Göbeği olan müşterilerin gömleklerine daha sık düğme dikerim ki oturdukları zaman rahatsızlık duymasınlar. Bir de düşük bel pantolon giyenlere bir ya da iki düğme fazladan koyarım ki oturdukları zaman gömlekleri dışarı çıkmasın. Bu yıl gömlekte en popüler renk krem ve sarı. Müşterilerimiz genellikle toz pembe ve açık maviyi tercih ediyor.

Ismarlama gömlek diktirmek ne kadara mal oluyor?

Kumaşa göre fiyat değişiyor. Bizde en ucuz gömlek 150 TL’den başlıyor. Ama dışarıda 10 TL’ye de gömlek var. Çin kumaşları piyasaya girince fiyatlar değişti.

'HAKKI DEVRİM İLE REKLAM FİLMİ ÇEKTİK, ÇOK HOŞUMA GİTTİ'

Gazeteci Hakkı Devrim benim yıllardır müşterim. Biliyorsunuz reklamlarda oynuyor. Çalıştığı reklam şirketindekiler Hakkı Bey’e gömlek hediye etmek istemişler. Hakkı Bey de ‘Benim yıllardır gömleklerimi diken Celalettin Bey var, ona gidin’ demiş. Bir hanım ve bir bey geldiler. Dükkanı çok beğenmişler, film çekmek istediklerini söylediler, kabul ettim. Birkaç gün sonra Hakkı Devrim Bey ile geldiler, çabucak çekim yaptık. Aradan biraz zaman geçince yine aradılar. Bu kez yine çekim için geldiler. Yanlarında da Şafak Sezer vardı. Çekimler keyifli geçti. Ne yalan söyleyeyim, hoşuma da gitti. Tanıdıklarım, yurt dışındaki müşterilerim ‘Reklam yıldızı oldun’ diye aradılar. İşte o zaman biraz utandım ama güzel bir anı oldu.

'TURGUT ÖZAL BİR BAŞKAYDI'

Merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal’a da gömlek dikerdim. Turgut Bey farklıydı, herkese eşit muamele yapardı. Bir gün Harbiye Orduevi’ndeydi. Diktiğim gömlekleri götürdüm. Baktım terlemiş, ‘Efendim, gömlek değiştirsek terlemişsiniz’ dedim. İçeri geçip değiştirdik. Semra Hanım, papatyalarla oturuyordu. Bana “Semra Hanım’ın bir arkadaşı pasta getirmiş, seni bir yere yollamam, birlikte yiyeceğiz” dedi. Masaya geçtik, masada yer yok. Bakanlar da haftalık toplantı için oradalar. Masada yer olmayınca Turgut Özal “Veysel (Atasoy), Celalettin Bey’e yer verir misin?” dedi. Çok utandım, koskoca Bakan kalkıp yerini bana verdi. Oturduk, pasta yedik.

RÖPORTAJ: ÖZGÜR KÖYLÜ

okoylu@posta.com.tr

5

Haberin Devamı