Dünya İslam Hamburg'da resmi din oluyor

İslam Hamburg'da resmi din oluyor

Paylaş
İslam Hamburg'da resmi din oluyor

Almanya'nın en büyük ikinci kenti Hamburg, İslam'ı resmi din olarak tanıma konusunda son aşamaya geldi

Kentteki Müslüman dernekleri ile eyalet yönetimi arasında anlaşma sağlanırsa Hamburg’da Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudilerle eşit haklara sahip olacak. Cami inşası kolaylaşacak, okullarda İslam dersi okutulabilecek ve İslami cenaze törenleri düzenlenebilecek.

Almanya’da Müslüman göçmenlerin uyum sorununa dair yoğun bir tartışma devam ederken, ülkenin en büyük ikinci kenti Hamburg’un eyalet yönetimi “İslam’ı resmi olarak tanıyan ilk Alman kenti” olma yolunda.

Reuters’ın haberine göre, Hamburg eyalet yönetimiyle Müslüman kuruluşlar arasında 4 yıldır yürütülen müzakerelerde sona gelindi. Anlaşma sağlanırsa Müslümanlar da Hıristiyan ve Yahudilerle eşit haklara sahip olacak. Müslümanlar dini bir cemaat olarak resmen tanınacak ve birçok alanda hakları genişletilecek.

Hamburg’un 1.7 milyonluk nüfusunun yüzde 5’i Müslüman. Hamburg’da yaşayan Türk kökenlilerin sayısı ise yaklaşık 80 bin. Eyalet yönetimi İslam’ı resmi olarak tanırsa ülkedeki tartışmaların daha da alevlenmesi bekleniyor. Aşağı Saksonya ve Kuzey Ren Westfelya eyaletleri de İslam’ı resmi din olarak tanımayı gündemlerine aldı. Ancak bir eyaletin böyle bir karar alması diğer eyaletler için bağlayıcı değil.

Tabut yerine kefen

Karar çıkarsa Müslümanlar şu hakları elde edecek:

* Kentteki okullarda, din derslerinde İslam da öğretilecek. Bunun için okullar Müslüman öğretmenler istihdam etmek zorunda olacak.

* Belediye’ye ait mezarlıklarda İslam’a uygun defin işlemi gerçekleştirilebilecek. Tabut yerine kefen kullanılabilecek ve mezarlığın çevresinde başka dinlere ait semboller bulunmayacak. Birçok Müslüman göçmen bu şartlar sağlanmadığı için kendi ülkerinde defnediliyor.

* Cami inşasındaki prosedürler kolaylaşacak. Ancak yine de cami ya da minare yapımı öncesinde çevre halkından onay almak gerekecek.

* Müslüman öğrenciler dini bayramlarda okuldan izinli sayılacak. Hapishanelerde Müslüman din adamları da görevlendirilecek.

‘Toplumun parçası olacağız’

Almanya’nın en büyük Müslüman örgütlerinden Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Hamburg Başkanı Zekeriya Altuğ “Bu karar bizi toplumun bir parçası olarak kabul etmesi yönünden önemli olacak. Bu kararda ifade edilecek hakların birçoğu şu anki Alman yasalarında var ya da yerel ayrıcalıklar tanınarak sağlanıyor. Ancak tüm bunları tek metinde toplaması açısından önemli” diye konuştu. Almanya Cumhurbaşkanı Christiaın Wulff’un geçen hafta yaptığı “İslam artık Almanya’nın bir parçası” açıklamasının ardından İslam’ın resmi dil olarak kabul edilip edilmemesine yönelik tartışmalar başlamıştı.

Bunları 10 yıl önce önermiştik!

Almanya’nın Hamburg kenti Eyalet Meclisi’nin müslümanlara tanıdığı haklar bundan 10 yıl önce Almanya Türk Toplumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Hakkı Keskin tarafından önerilmişti. Hamburg Eyalet Meclisi üyesi olduğu dönemde getirdiği önerinin kabul edilmesini mutlulukla karşılayan Prof. Keskin, mevcut durumu ve getirilmesi öngörülen yenilikleri VATAN’a değerlendirdi.

Hamburg Eyalet Meclisi’nin getirdiği önerilere aşırı sağcılar dışında kimsenin tepki göstermeyeceğini söyleyen Keskin, bu eyaletteki mevcut durumu ve getirilecek yenilikleri şöyle özetledi: “Almanya’da Hıristiyan ve Yahudi aileleri ve çocuklarına dini tatillerde izin veriliyor. Müslümanlar da bayram günlerinde ücretsiz izin alabiliyor, çocuklarına ise bazı okullar gayrı resmi izin veriyor. İslam din adamları bayram günlerinde hapishanedeki müslümanları gayri resmi ziyaret ediyor. Bu şimdi resmileşecek... Müslüman din adamını yetiştiren kurum yoktu. Şimdi iki ayrı üniversitede buna imkan sağlanacak. Berlin’de müslüman mezarlığı var, defin islami usullere göre yapılıyor. Hamburg’da da böyle bir uygulamaya izin veriliyor.”

Türkler Merkel’in partisini hack’ledi

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in muhafazakar Hıristiyan Demokrat (CDU) partisinin iki yerel teşkilatının internet sitesi önceki gece Türk hackerların saldırısına uğradı maruz kaldı.Hackerlar, siyah zemin üzerine Türk bayrağı ve hilal yerleştirerek, eleştirel mesajlar koydu. Polis olay hakkında soruşturma başlattı. Kendilerini “GHOST61” ve “Emre Y” olarak isimlendiren hackerlar, sitelerden birine “Türkiye’den Hamburg’a merhaba” mesajını koydu. Hamburg CDU sözcüsü, önceki gün öğle itibarıyla sitenin kapatıldığını açıkladı. CDU’nun Mecklenburg-Batı Pomerania teşkilatının sitesi de benzer bir saldırıya maruz kaldı. Siteye, “Entegrasyon için para nerede? Camiler için para nerde? Hoşgörü nerede? Nerede inanç özgürlüğü?” mesajı bırakıldı.

Multikulti çıkışı desteğini artırdı

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in geçen hafta yaptığı ve büyük ses getiren “Multikulti (çok kültürlülük) projesi bitti” itirafı destek olarak kendisine gri döndü. Stern-RTL’in ortak anketine göre Merkel’ın Hristiyan Demokratlar bu hafta destek oranını iki puan yükselterek yüzde 31’e ulaştı. Merkel’in koalisyon ortağı Hür Demkrat Parti (FDP) ise yüzde 4’te kalarak meclise girmek için gereken barajın altında kaldı. Muhalif partiler ise çizgilerini korudu. Cem Özdemir liderliği üstlendiğinden beri çıkışa geçen Yeşiller yüzde 23 destek alırken, Sosyal Demokratlar da aynı oranda destek buldu. Sol Parti’nin desteği ise bir puan düşüşle yüzde 11 oldu.

(Vatan)

3

Haberin Devamı