Dünya IŞİD hilafet ilan etti

IŞİD hilafet ilan etti

Paylaş
IŞİD hilafet ilan etti

AFP'nin duyurduğu habere göre IŞİD, sesli bir mesajla hilafet devleti kurduğunu açıkladı ve Ebu Bekir El Bağdadi'yi de halife ilan etti

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak’ta hilafet devleti kurduğunu ve örgütün lideri Ebubekir el-Bağdadi’yi de halife ilan ettiğini duyurdu. IŞİD’in sözcüsü Ebu Muhammed el-Adnani, sosyal paylaşım sitesi Twitter’deki sayfasında yayınladığı bir video kaydında, hilafet devletinin kurulduğunu açıkladı. Adnani, sadece Suriye ve Irak’taki değil tüm dünyadaki cihat gruplarını IŞİD’e bağlılıklarını ilan etmeye çağırdı. Adnani, video kaydında şu ifadelere yer verdi: "Bu bir devlettir, bu bir hilafettir ve artık parçalanma ve çirkin partizanlıkları bir kenara bırakmanın zamanı gelmiştir. Çünkü Allah’ın dininde asla böyle bir şey yoktur. Eğer devlete sırt çevirir ya da ona karşı savaş açarsanız ona değil sadece kendinize zarar vermiş olursunuz."

Haberin Devamı

IŞİD, Irak ve Suriye sınırındaki sınırı dozerle yıkarak Sykes-Picot anlaşmasıyla çizilen sınırın artık geçerliliğinin olmadığını iddia etti.

Orta Doğu'da tüm dengeleri değiştiren IŞİD, hilafet ilanının ardından şehir turları başlattı.


(Fotoğraf: Çetiner Çetin/twitter)

Irak ordusu 2014 yılının başından bu yana IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplara karşı özellikle El-Enbar, Felluce ve Er-Ramadi gibi bölgelerde savaşıyor. İki hafta önce IŞİD’in başını çektiği gruplar Irak’ın batı ve kuzey kesimlerindeki bazı bölgelerde kontrolü sağlamıştı.