Tamer Heper İşçinin hakları saklı
HABERİ PAYLAŞ

İşçinin hakları saklı

Eşim altı yıldır bir şirkette çalışıyor. Şirket bu sene satıldı. Çalışanlara herhangi bir bildirim yapılmadı. Kendileriyle de yeni bir sözleşme imzalanmadı. Bu halde çalışanların durumu nedir? İşine son verildiği takdirde yasal hakları var mıdır? N.Ö.

[[HAFTAYA]]

Bir işyeri, özellikle sizin mektubunuzda sözünü ettiğiniz, benim ünvanını veremediğim işyerinin bir hükmi şahsiyeti var. Yani bir şirket. Şirket ortaklığı el değiştirebilir ama hükmi şahsiyet olarak devam eder. Çalışanlar ortaklardan birinin şahsı ile sözleşme imzalamaz, şirket hükmi şahsiyeti ile sözleşme imzalar. Dolayısı ile ortaklar istediği kadar değişsin, hükmi şahsiyeti mevcut olduğu müddetçe çalışanların sözleşmeleri devam eder, yenilenmesi gerekmez, işi nedeni ile ilgili tüm hakları sürer.

Haberin Devamı

İşyeri şirket değil ise şahıslara ait işyeridir. Bu halde dahi işyeri veya işyerinin bir bölümü hukuki bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer. Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda işçinin, devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür. Yukarıdaki hükümlere göre devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan, devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır. Anlaşılacağı üzre, eşinizin yeni bir sözleşme yapma ihtiyacı yoktur, hakları saklıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder