Ekonomi İşçi 489 TL zam istedi

İşçi 489 TL zam istedi

Paylaş
İşçi 489 TL zam istedi

Asgari ücret pazarlığında işçinin ilk teklifi dün belli oldu: Net 1893 lira. Mevcut asgari ücretin 1404 lira olduğu düşünülürse işçi, 2018 için 489 lira zam talep ediyor

KONUŞULAN İLK RAKAM


Asgari ücretli 8.5 milyon işçinin 2018’de alacağı ücreti belirleyecek pazarlık, 1 Aralık’ta başlamıştı. İkinci toplantı dün yapıldı. İşçileri Türk-İş, işverenleri ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. İlk rakam dünkü toplantıda dile getirildi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “1893 liraya hemen imza atarız” diye konuştu. tüİk’İn standardı Mevcut asgari ücret net 1404 lira. Talep ettikleri tutarın İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından tespit edilen resmi rakam olduğunu dile getiren Ergün Atalay, “1893 lira belki süper bir rakam değil ama makul” dedi. TÜİK, her yıl tek bir kişinin asgari geçim standardını Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na sunuyor. Komisyona sunulmasa da Türk-İş’in kastettiği bu rakam (1893 TL).


'DESTEK DEVAM ETSİN'


Asgari ücretle çalışanlar Eylül ayı itibarıyla bir üst vergi dilimine girip maaşları düşmüştü. Ancak, torba yasa ile bu düşen tutarlar asgari geçim indirimi artırılarak kapatılmıştı. Ergün Atalay, “Asgari ücretin vergi kesintisinden etkilenmemesi yönündeki uygulama 2018’de de devam etsin. Ayrıca 100 liralık asgari ücret desteği sürsün” dedi.


KİT'LERDE SORUN ÇÖZÜLÜYOR


KİT’lerde çalışan 50 bin taşeron işçinin kadroya girmeyeceği anlaşılmıştı. Taşeron işçi konusuna da değinen Atalay, şunları söyledi: “KİT’lerdeki problemin de büyük bölümünün çözüleceği gözüküyor. Çalışma Bakanı (Jülide Sarıeroğlu) problem olmayacağını söyledi. Ama sonucu görmek için Sayın Bakan’ın yapacağı açıklamayı bekleyeceğiz. Ayrıca, sınav şartı taşerona engel olur.”

Haberin Devamı