Hakan Çelenk İş yasasından diktatör çıkar
HABERİ PAYLAŞ

İş yasasından diktatör çıkar

Hükümet, iş yasasında öyle bir değişikliğe hazırlanıyor ki; yasa çıkarsa doktorlar, mühendisler, hatta patronlar bile sömürüye maruz kalacak. Öyle bir yasa ki ülkenin rejimini tek parti despotizmine açacak. Çıkarılacak yasayla özel sektör şirketlerinin ana işlerini taşerona vermesinin önündeki yasak kalkıyor. Yasada işçi hakkı savunur gibi duran bir maddede ise taşeron işçinin maaşının firmanın asıl işçilerinden düşük olamayacağı hükme bağlanmış. İyi niyetli gibi ama... Büyük bir ‘ama’sı var bu işin.

Haberin Devamı

Diyelim ki; Türkiye’de iktidarı bir daha bırakmamak üzere yönetime gelmiş kötü niyetli bir parti başa gelmiş olsun. Hani olmaz ama oldu diyelim. Bu iktidar şirketlere vergi tahsildarı gönderip tehdit etsin. Şirketin patronu kara kara düşünürken bir siyaset simsarı kapısını çalıp patrona desin ki; “Seni kurtarırım. Ama benim bir paravan şirketim var. Senin çalışanlarını ben sağlayayım. Yasa izin veriyor. Ayrıca devletten iki de ihale kaparız.” Patron badireyi atlatmak için teklifi kabul etmeye mecbur kalacaktır. Hem vergi tahsildarı uğramaz kapısına, hem iki ihale kapıverip çalışanın özlük hakkıyla uğraşmaması da bonus olur. Her taşeron uygulamasında olduğu gibi, çalışan kadro ikiye hatta üçe bölünürse işçinin sendikal örgütlenmesi de imkânsız olur.

DAYIBAŞININ DOKTORLARI!

Doktorlar, mühendisler tehlikenin farkında mısınız? Bu yasayla taşeronluk artık sizi kapsayacak. Belki de gelecekte kötü niyetli bir iktidara biat edip partiye üye olmazsanız özel sektörde bile işiniz risk altında. Hatta devlette işe girerken bile taşeron olabilirsiniz.

Yasa tasarısı halihazırda çalışanların da taşerona geçirilmesine izin veriyor. Patronlar siz tehlikenin farkında mısınız? Yeteneğinizi koyup büyük riskler alarak kurduğunuz işletmenizde, beceriksiz bir parti komiserinin elinde oyuncak olursunuz. Her yanımızın işadamı kartvizitiyle dolaşan işçi simsarı dayıbaşılarla dolduğu yeni bir düzene geçeriz. Dayıbaşı seçim zamanı kampanyaya para aktarır. Doktor, mühendis, patron hep birlikte dayıbaşının önderliğinde ‘iktidar daim olsun’ diye çalışmak zorunda kalırsınız. Tıpkı kamu taşeronlarında çalışan işçilerin “Yeni parti gelir de şirket ihaleyi alamazsa işimizden oluruz” kaygısıyla iktidara meyletmesi gibi.

Haberin Devamı

PATRON BİLE SÖMÜRÜLÜR

Eskiden “Patron işçiyi sömürüyor” diye bağırır dururduk. Yeni yasa patronu bile sırtından para kazanılır hale düşürecek. Eskiden devlette partizan örgütlenmeden şikayet ederdik. Özel sektörde partizan kadrolaşma günleri kapıda. Tasarıyı hazırlayan bakanlık yetkilileri mutlaka “Bizim iktidar bunu yapmaz. Biz kötü niyetli miyiz?” diyecektir. Ama soralım; ya siz iktidardan düştükten sonra CHP, hayatın her alanını ele geçirerek diktatörlüğe heveslenip niyeti bozsa biz ne yapacağız?

Güvence verin. Geçmişte bunun bir örneği vardı? Bu kez Hitler değil. Köylere kadar partili komisyonculara ekonomiyi parselleten Mussolini’nin uygulamalarına benziyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder