Tamer Heper İş akdi son bulabilir
HABERİ PAYLAŞ

İş akdi son bulabilir

Haberin Devamı

30 Eylül 2009’dan beri çalıştığım işyerinden 6 Mayıs 2013’te işime haksız yere son verildi. Buna diğer çalışanlar da tanıktır. Bu durumda haklarım nelerdir? B.G.

Bir işçinin işyerinde sonsuza kadar çalışacağının garantisi yoktur. Bir gün gelir iş ilişkisi son bulur. Bunların arasında çeşitli nedenler olabilir. Örneğin işler iyi gitmiyordur, işyeri para kazanamıyordur, bir kısım işçiyi işten çıkararak tasarruf önlemi alır. Bu durumda işten çıkarılan işçi haklı nedenle çıkarılmış olmaz. Buna karşın işçinin işyerindeki davranışları onun çıkarılmasını gerektirebilir.

[[HAFTAYA]]

Bu halde de haklı nedenlerle iş akdinin feshi söz konusudur. Bunlar aklıma gelen birer örnek. Bunları çoğaltmak mümkün. Sizin durumunuz, anlattığınız kadarı ile ilk verdiğim örneğe giriyor. Yani işveren bir işçisini işten çıkarabilir. Ancak eskiden haklı neden olmadan işten çıkarılan işçi ancak dava açarak kıdem tazminatını, ihbar tazminatını, iş süresi içinde kullanmadığı izin varsa bunun ücretini talep edebiliyordu. Ancak “Beni yeniden işe al” diye bir taleple dava açamıyordu. Sonra kanunda değişiklik oldu, şimdi bunlar “İşe iade davası”da açabiliyor. Mahkemece iş akdinin feshinin haksızlığına karar verilirse işverenin işçiyi bir ay içinde yeniden işe alma durumu söz konusu. Bu karar üzerine işveren ya işçiyi bir ay içinde işe alacak veya tazminat ödeyecek. Bu tazminat kıdem ve ihbar tazminatlarının dışında bir tazminat. Bunun miktarı dört ayla sekiz ay arasında ücret tutarı kadardır ve buna mahkeme karar verir. Karar kesinleşene kadar çalışılmayan süre için de dört aya kadar olan ücret ve hakları ödenir. Ancak, mahkemece işe iade kararı verilse bile, işverenle işçi arasında böyle bir ihtilaf çıktıktan sonra o işyerine tekrar giren işçinin o yerde pek huzurlu olamayacağı düşünülebilir. Dolayısı ile daha çok yukarıda anlattığım tazminatın devreye girmesi düşünülür. şte haklarınız budur. Yani sizin kahve falınızda bir dava görülüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder