Siyaset İrsen Küçük ile Erdoğan bir araya geldi
Paylaş
İrsen Küçük ile Erdoğan bir araya geldi

KKTC Başbakan İrsen Küçük, Başbakan Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'le ayrı ayrı bir araya geldi

İlk olarak Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'le bir araya gelen KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakan Erdoğan'la da yaklaşık 45 dakika süren bir görüşme yaptı. Bu görüşme sonrası bir açıklama yapılmadı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek KKTC Başbakanı İrsen Küçük ve beraberindeki heyetle yaptığı görüşme sonrası önemli açıklamalar yaptı.

Çiçek'in Başbakanlıkta makamında yapılan görüşmede, KKTC Başbakanı Küçük'ün sıkıntılı bir dönemde bu ziyareti gerçekleştirdiğine dikkati çeken Çiçek, ziyaretin önemli gelişmelere vesile olmasını ümit ettiğini ifade etti.

Türkiye'nin KKTC ile ilişkilerinin menfaat ve çıkar ilişki olmadığını, özünde kardeşliğe dayandığını söyleyen Çiçek, Türkiye olarak KKTC'de yaşayan insanlara kardeşleri olarak baktıklarını onların sorunlarını kendi sorunları olarak gördüklerini belirtti.

YAPILAN GÖSTERİLER BİZİ ÜZMÜŞTÜR

İki ülke hükümetleri olarak çabalarının Kıbrıs Türk halkının mutluluğu, refahı, huzuru, güvenliği ve geleceği için sarf edildiğini belirten Çiçek şunları kaydetti:“Birbirimizle olan ilişkilerde söylenenler dostça tavsiyelerden ibarettir. Yaşananları yaşanmış kabul etmekle birlikte değerlendirmesini yapmamızda da fayda var. 28 Ocak günü Lefkoşa'da yapılan gösteriler bizi gerçekten üzmüştür. Orada Türkiye'yi suçlayan, Türkiye'ye hakaret içeren, ağza alınması bile insanın yüzünü kızartacak bir kısım pankartlar açılmıştır. Bunların mazur görülmesi mümkün değildir. Efendim onlar şu kadarcık da, bir avuç da, vesaire. Bir avuç olsa da ifade edilen 10-15 bin kişi o bir avuç karşısında bir şey demezse, demiyorsa, daha sonra Türkiye'den yapılan açıklamalar karşısında dostumuz olan birçok insan açıklamayı 5-6 gün sonra değil olay olduğu anda ya da takip eden günlerde yapabilmiş olsaydı bu sıkıntılar yaşanmazdı. Türkiye'nin hissiyatına da oradan tercüman olmuş olur, orada bir olumsuz gelişme karşısında biz burada açıklama yapmak zorunda kalmazdık.”

Çiçek KKTC'ye yönelik dünyanın neresinde olursa olsun yapılan açıklamalara Türkiye'nin anında cevap verdiğini ve vermeye de devam edeceğini bunun kardeşliğin bir gereği olduğunu söyledi.

“EKONOMİK İLİŞKİLER PROTOKOLLERE BAĞLI”

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türkiye ve KKTC arasındaki ekonomik ilişkilerin, "KKTC başbakanları ve Türkiye tarafından ilgili bakanların imzaladığı protokoller çerçevesinde yürütüldüğünü" ifade ederek, bu protokollerin geçmişteki KKTC başbakanları döneminde de imzalanmış olduğunu söyledi.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük ve beraberindeki heyetle görüşmesinde, Çiçek, KKTC'de düzenlenen, Türkiye'ye yönelik protesto eylemi konusunda, KKTC ve Türkiye arasında sıkıntılı bir süreç yaşandığına işaret ederek, herkesin demokratik hakkını kullanabileceğini, bunun için kimseden izin almak zorunda olmadığını ancak bu hak kullanılırken başka birisinin haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Çiçek, hakaretin hiç bir toplum ve hukuk düzeniyle bağdaşabilecek bir tutum olmadığını belirtti.

Çiçek, Küçük'e hitaben, "Beklentimiz, bu tip olaylar karşısında tüm devlet yetkililerinin, biz nasıl kardeşliğimizin gereği olarak dünyanın her tarafında sizi savunuyorsak, Türk bayrağının, KKTC bayrağının olmadığı, Rum bayraklarının pervasızca dalgalandığı bir ortamda, Türkiye'ye yönelik hakaretlere karşılık bir şeylerin denmesi gerekirdi" diye konuştu.

KÜÇÜK: TÜRKİYE HAK ETMEDİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı İrsen Küçük, 28 Ocak günü Lefkoşa'da yapılan gösterilere ilişkin “Üzücü olaylar var. Size o konuda hak veriyorum çünkü Türkiye'nin hak etmediği bazı yakıştırmalar yapılmıştır. Kıbrıs Türkü'nün büyük bir ekseriyeti anavatanına bağlıdır” dedi.

Sorunların nedenleri üzerinde durmak istemediğini belirten Küçük, “Daha önce çok kez açıklamalarda bulunmuştuk ancak bu açıklamalar daha etkili olabilirdi” dedi.

Küçük, “Şunu ifade etmek isterim ki Kıbrıs Türkü'nün büyük bir ekseriyeti anavatanına bağlıdır. Her zaman için de anavatansız KKTC'nin olmayacağını, yaşamayacağını ve ayakta duramayacağını bilen kişileriz. Bizim farklı bir düşüncemiz yoktur. Biz KKTC'yi kuran bir partiyiz, bununla da vünürüz. Onun yaşatılması için de elimizden geldiğince bütün gayretimizi esirgemiyoruz ve esirgemeyeceğiz” diye konuştu.

Türkiye'nin kendileri için vazgeçilmez olduğunu ifade eden Küçük, Türkiye ile ilişkilerin her zaman en yüksek düzeyde olacağını, bu düzeyi yitirmeyeceklerini ve en iyi şekilde koruyacaklarını dile getirdi.

Küçük, şöyle devam etti: “Üzüldüğümüz olaylar var. Size o konuda hak veriyorum çünkü Türkiye'nin hak etmediği bazı yakıştırmalar olmuştur. Temennim bundan sonra bu tür yakıştırmaların olmamasıdır. Tabi ki eylem yapmak, sendikaların sivil toplum örgütlerinin her zaman hakkıdır. Buna bir itirazımız yoktur ama bunun dozunu da kaçırmamak gerekir. Bazı eylemleri bahane ederek de tarafları rencide etmemek, üzmemek gerektiği inancı içerisindeyim. Bu konuda KKTC halkının büyük üzüntüsü olduğunu bir kez daha tekrarlamak isterim. Bizi anlayışla karşılayacağınızı ümit etmekteyim. Kıbrıs halkı olarak ne zaman dara girsek geleceğimiz yer Ankara'dır. Tarih boyunca böyle yapmışızdır ve bu devam edecek. Çünkü biz Ankara'dan tolerans görmesek bu girişimleri yapmayız.

Ekonomik konularımızda olduğu gibi siyasi konularımızda da her zaman Ankara'nın desteğini görüyoruz. Kıbrıs meselesi bugün bir yerlere gelebildiyse tabi ki Ankara'nın desteğiyledir.”

KKTC ile Türkiye'nin arasının açılmasının mümkün olmadığını ifade eden Küçük, buna asla izin vermeyecekleri ve her zaman olduğu gibi ilişkilerin üst düzeyde sürdürülmesini arzuladıklarını söyledi.

Geçici bazı sorunlar olduğunu ve bu sorunları konuşmak üzere Ankara'ya geldiğini belirten Küçük, “Sorunlarımızı sizlere aktaracağız. Gerek Sayın Başbakanımızın gerekse sizlerin birçok konuda olduğu gibi bu konuda da KKTC'nin yanında olduğunuzu hiçbir zaman göz ardı etmek mümkün değildir. Sorunlarımızın çözümünde ve masaya yatırılmasında bize göstermiş olduğunuz desteklerden dolayı bir kez daha teşekkür ederim” diye konuştu.

2

Haberin Devamı