Dünya İran'ın füzesi ortalığı karıştırdı

İran'ın füzesi ortalığı karıştırdı

Paylaş
İran'ın füzesi ortalığı karıştırdı

İran'ın, uzun menzilli yeni "Siccil-2" füzesini başarıyla denediği bildirildi

İran devlet televizyonu, son dakika olarak verdiği haberde, katı yakıtla çalışan karadan karaya uzun menzilli "Siccil-2" füzesinin yeni versiyonunun başarıyla fırlatıldığını duyurdu.

"Siccil-1" füzesini 12 Kasım 2008’de ilk kez deneyen İran, bu füzenin daha gelişmiş versiyonu olan "Siccil-2" füzesini de 20 Mayıs 2009’da fırlatmıştı.

İran’ın katı yakıtla çalışan uzun menzilli füzelerinin en önemlisini oluşturan Siccillerin 2 bin kilometre menzilli olduğu açıklanmıştı.

İran’ın "Şahap-3" füzelerinin menzilinin de yaklaşık 2 bin kilometre olduğu biliniyor.

Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri, 27 Eylülde başlayan füze savunma tatbikatının ikinci gününde 2 bin kilometre menzilli Şahap-3 ve Siccil-1 füzelerinin başarıyla fırlatıldığını duyurmuştu.

"YAPTIRIMLAR ARTAR"
İngiliz Başbakanı Gordon Brown, Tahran yönetiminin son hamlesinin İran üzerindeki mevcut BM yaptırımlarını artıracağını söyledi.

İklim zirvesi için bulunduğu Kopenhag'da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban-Ki mun'la konuyu görüşen Brown, İran'ın gerçekleştirdiği füze denemesinin kendilerinde “ciddi kaygılar” yarattığını ifade etti. "Bu durum bizi daha fazla yaptırım uygulamaya iter" diyen Brown, konuya hak ettiği ciddiyetle yaklaşacaklarını belirtti.

Öte yandan füze denemesinin, ABD Temsilciler Meclisi’nde, Tahran yönetimini nükleer programından vazgeçirmek amacıyla İran'a yeni bir yaptırım öngören kanun tasarısının kabul edilmesinin hemen ardından gelmesi ise dikkat çekti.

Haberin Devamı