Dünya İran'da 'öğrenci günü' çatışması

İran'da 'öğrenci günü' çatışması

Paylaş
İran'da 'öğrenci günü' çatışması

İran'da 'öğrenci günü' çatışması

İran’da çelik kuvvet polisi, muhalif lider Mir Hüseyin Musevi’nin öğrenci günü dolayısıyla gösteri düzenleyen yandaşlarına müdahale etti. Muhalefetin öğrenci günü için düzenlenen resmi gösteriyi sabote etmesini engellemek için Tahran Üniversitesi, sabah erken saatlerden itbaren polis tarafından kuşatılmıştı.

Haberin Devamı

Görgü tanıkları, Vali-ye Asr Meydanı’ndaki göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullanan polisin göstericilerle çatışmaya girdiğini söylediler.

Bir başka tanık da polisin Firdevs Meydanı’nda hükümet karşıtı sloganlar atan göstericilere coplarla müdahale ettiğini söylemişti.

Öte yandan, reformcuların internet sitesi, polisin Musevi’nin iki kadın yandaşını gözaltına aldığını duyurdu.

Musevi’yi simgeleyen yeşil bandajlı iki kadının Tahran Üniversitesinin önünde gözaltına alındığı kaydedildi.

Bir görgü tanığı, yüzlerce polisin üniversitenin çevresinde ve yakınlardaki caddelerde konuşlandığını belirtti.

TAHRAN’IN MERKEZİNDE CEP TELEFONLARI ÇALIŞMIYOR

Muhalif liderin yandaşlarının birbirleriyle haberleşmesini engellemek için de cep telefonu şebekelerinin kapatıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

İnternet sitesindeki haberde, Tahran’ın merkezinde ve Tahran Üniversitesi yakınında telefonların çalışmadığı ifade edildi.

İran’da muhalifler "Öğrenci Günü"nde gösteri düzenlenmesi çağrısı yapmış Tahran Emniyet Müdürlüğü, başkentte belirlenen yerlerin dışında toplantı ve gösteri düzenleyenlere karşı yasaların öngördüğü şekilde müdahalede bulunulacağını açıklamıştı.

Öğrenci Günü, Amerikan müttefiki Şah Muhammed Rıza Pehlevi’nin iktidarda olduğu 1953 yılındaki bir ABD karşıtı gösteride 3 öğrencinin öldürülmesinin anısına düzenleniyor.

AA