Dünya İran'da 2 muhalefet liderine tutuklama

İran'da 2 muhalefet liderine tutuklama

Paylaş
İran'da 2 muhalefet liderine tutuklama

İran'da muhalefet liderleri Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi'nin tutuklandığı bildirildi.

İran'da muhalefetin önde gelen iki ismi Mir Hüseyin Musevi ile Mehdi Kerrubi tutuklanırken, liderlerin yanına çocukları dahi yaklaştırılmadı.Musevi'nin sahip olduğu "Kaleme" internet sitesinin bildirdiğine göre kızları yanına yaklaştırılmayan Musevi ile Kerrubi, başkent Tahran'daki Haşmetiye cezaevine konuldu. Ancak İran Adalet Bakanlığından bir yetkili tutuklama haberlerini yalanladı.

Haberin Devamı

Fars ajansı, adını belirtmediği yetkilinin şu açıklamasını verdi: "Musevi ile Kerrubi şu anda evlerindedirler. Sadece iletişim olanaklarına kısıtlama getirilmiştir."

ABD ve Almanya'da temsilcilikleri bulunan "İran-Uluslararası İnsan Hakları Girişimi" örgütü, Musevi ile Kerrubi'nin, "halkı hükümete karşı protesto yapmaya kışkırtma suçundan" iki haftadır ev hapsinde olduklarını bildirdi.

İRAN'DAKİ PROTASTOLAR FARKLI

Öte yandan Cenevre'de bulunan İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi İran'daki eylemlerin "yönlendirilmiş bir kaç gösteri olduğunu" iddia etti, Arap dünyasındakilerin ise "özgün, kitlesel halk hareketleri olduğunu" belirtti.

Salihi, "bölgedeki ülkelerde olanlarla İran'da olan bir kaç olay arasında kesinlikle bir karşılaştırma yapılamaz" görüşünü savundu.

Haberin Devamı

Cenevre'de bir araya geldiği AB Yüksek temsilcisi Catherine Ashton ile görüşmesine de değinen Salihi, "bugünkü görüşmenin, 5 1 ülkeleri (BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya) ile yapacağımız görüşmeye yönelik çalışmalara katkı sağlayacağını umuyorum" dedi.

(A.A.)