Gündem İran Cumhurbaşkanı Türkiye'de

İran Cumhurbaşkanı Türkiye'de

Paylaş
İran Cumhurbaşkanı Türkiye'de

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye geldi. Ruhani bugün Ankara'da resmi temaslarda bulunacak

İran ile Batı arasındaki ilişkilerde yumuşama sağlayan Ruhani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. Ruhani, Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşılandıktan sonra Gül’le ikili ve heyetler arası görüşmeler yapacak. İki ülke arasında siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğine ilişkin altı anlaşmanın imzalanması planlanıyor.

Haberin Devamı

HEDEF 30 MİLYAR DOLAR

Görüşmeler, İran’a nükleer programından dolayı uygulanan ambargonun kalkmasıyla birlikte iki ülke arasında ticaret hacmini 2015 yılında 30 milyar dolara çıkartma hedefiyle yapılacak.

Türkiye-İran Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi de Ruhani ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın imzaları ile kurulacak.

Hedef 30 milyar dolar Ruhani’nin ikinci durağı ise Başbakanlık olacak. Erdoğan ve Ruhani’nin başkanlığında, iki ülkenin bakanlarının da katılımıyla kurulacak olan konsey ilk toplantısını yapacak. Ziyarete, 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi damgasını vursa da ikili siyasi ilişkiler, enerji alanında işbirliği ve bölgesel gelişmeler de ele alınacak. Suriye konusunda istişarede bulunulacak.

Haberin Devamı

'ANIT MEZAR GELENEKTE YOK'

Resmi ziyaret gerçekleştiren yabancı liderlerin programları Anıtkabir ziyareti ile başlasa da Ruhani, Anıtkabir’e gitmeyecek.

Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, AA’ya açıklamasında Türkiye ile İran arasında cumhurbaşkanları düzeyindeki protokolleri uygulama geleneğinde anıt mezar ziyaretlerinin yer almadığını bildirdi.