Ekonomi Irak'taki durum Türk yapı malzemeleri sektörünü de vurdu

Irak'taki durum Türk yapı malzemeleri sektörünü de vurdu

Paylaş
Irak'taki durum Türk yapı malzemeleri sektörünü de vurdu

Irak'ta bir süredir yaşanan kargaşa ortamı, ülkeye ihracat yapan birçok sektör gibi Türk yapı malzemeleri sektörünü de olumsuz etkiliyor

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliği bünyesindeki Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Urfalılar, “Bu yılın ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre Irak’a yapı malzemeleri ihracatımızda 12 milyon dolarlık düşüş var” dedi.

Irak’taki istikrarsız ortam ve IŞİD krizi, Türkiye’de bu ülkeye ihracat yapan sektörlerin kayıp yaşamasına neden oluyor. Türk – Irak Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin verilerine göre, Türkiye’nin 2013’teki toplam taşımalarının yüzde 40’ı Irak’a yapıldı. Taşınan malların yüzde 90’ı ise Türk menşeili.

Haberin Devamı



Türkiye’nin ihracatı için son derece kritik bir öneme sahip olan Irak’ta yaşanan kargaşa ortamı, bu ülkeye ihracat yapan sektörleri olumsuz etkiliyor. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliği (İMMİB) bünyesindeki Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve İMMİB Yapı Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, “ Bu yılın ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre Irak’a yapı malzemeleri ihracatımızda 12 milyon dolarlık düşüş var” dedi.

Urfalılar, “Irak, Türkiye’de ihracat yapan hemen her sektör için en kritik pozisyona sahip bir pazar. Türk yapı malzemeleri sektörünün 2013’ün ilk 4 ayında bu ülkeye gerçekleştirdiği ihracat rakamı 1 milyar 42 milyon dolar. 2014’ün ilk 4 ayına baktığımızda ise bu rakamın 1 milyar 30 milyon dolara düştüğünü görüyoruz. 1 yıl öncesine göre 12 milyon dolarlık bir kayıp var” dedi.

İHRACAT, BÜYÜMEYE DİREKT ETKİ EDİYOR

İhracatın, Türk ekonomisi açısından ‘Olmazsa olmaz’ niteliğinde olduğunu vurgulayan Serdar Urfalılar, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüme oranı yakaladık. İhracatın bundaki payı çok büyük. Ancak Irak’ta hem yapı malzemeleri sektörünün yaşadığı sıkıntılar, hem de bu ülkeye ihracat yapan Türk firmalarının mallarının gümrük kapılarında günlerce bekletilmesi aslında Türkiye’nin toplam ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Irak’ta istikrarsızlığın sürmesi petrol fiyatlarını da artırıyor. Bu durumun bir an önce sona ermesi, Türk ekonomisinin lehine olacaktır.”

Daha fazla ihracat için yeni pazarlar keşfettiklerinin altını Çizen Urfalılar, “ Biz, birlik olarak Arap Baharı’nın yaşandığı günlerde alternatif pazarlar keşfettik. Bu sayede ihracatımız olumsuz etkilenmedi. Bugün de Irak’ta sıkıntılar var. Bizler, yeni pazarlara girerek bu ülkede yaşanan kargaşa ortamının ihracatımızı olumsuz etkilememesi için çalışacağız. Irak’taki sıkıntıların en kısa sürede çözüleceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Analistlere göre Türk çimento sektörünün en büyük ikinci pazarı olan Irak’taki kargaşa, sektör hisseleri için büyük risk unsuru. Çimentonun yanında en büyük ikinci darbeyi demir-çelik sektörünün yiyeceğini ifade ediyorlar.




Haberin Devamı