Dünya Irak'ta isyan gibi olay

Irak'ta isyan gibi olay

Paylaş
Irak'ta isyan gibi olay

Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde sokaklara dökülen hükümet karşıtları, bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani'nin parti merkezine saldırdı

Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi’nin il binasının önünde çıkan olaylarda 1 kişi öldürüldü.

Haberin Devamı

Barzani yönetimi, geçen seçimde büyük oy oranı alan isim vermeden Norşivan Mustafa liderliğindeki "Goran Grubu" ve olaylara göz yumduğu gerekçesiyle Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’ye bağlı güvenlik güçlerini suçladı. Bölgedeki Kürt kanalları ve internet siteleri ellerinde silahlar bulunan, bir grubun IKDP binasını kuşatıp saldırmak istediğini bildirdi. Bina güvenliğini sağlayan 1 kişi açılan ateşle öldürülürken, bölgede olaylar çıktığı belirtildi.

Irak Kürdistan Demokrat Parti’den yapılan açıklamada, "Bilinen bazı örgüt ve derneklerin Mısır ve Tunus halkına deste vermek amacı ile bir gösteri yapma" bahanesi ile toplandığı, il binasına taşlı saldırıda bulunulduğu daha sonra grup içerisindeki bazı silahlı kişilerin binaya ateş açtığı belirtildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtsever Birliği’nin kontrolündeki Süleymaniye emniyet güçlerinin görevlerini yerine getiremediği belirtilerek, "Bu nedenle İl Başkanlığımızın güvenlik görevlileri, görevi olan korumayı sağlamak amacı ile silahlı saldırıya cevap vermek zorunda bırakılmıştır. Malesef bu durumdan bazı göstericiler etkilenmiştir" denildi.

Olaylarda çok sayıda kişinin yaralandığı ifade edilirken, şöyle devam edildi:

"Birkaç gündür, Kürdistan Demokrat Parti’nin Süleymaniye İl binasına bir saldırı planlandığından haberdarız. Gösteriyi yapanların içinde tanınan bazı Örgüt ve Derneklerin olması gerçekten üzücü ve yazık denilecek bir durumdur. Süleymaniye Eminet güçleri , Partimizin İl Başkanlığını korumak için hiç bir şey yapmamıştır. Gösteri, olay çıkarmak isteyenlerin keyfine göre yürütülmüş ve arzularına göre halkı yönlendirmişlerdir. Yasalarda açıkça, eylemcilerin resmi, parti veya diğer binalara saldırması ve zarar vermesine kesinlikle izin vermeyeceği belirtiliyor.

Bu gün, parti binamıza yapılanların ilgili yasanın ihlali olduğu açıkça görülüyor. IKDP olarak, Süleymaniye resmi kurumlarını ve emniyet güçlerini göreve davet ediyoruz; şehrin güvenliği ve vatandaşların huzurunu sağlamak için. Aynı zamanda siyasi, sivil ve sevgili Süleymaniye halkına sesleniyoruz, resmi ve parti binalarının selametinin sağlanması için ulusal bir bilinçle hareket etmelidirler." Açıklamanın sonunda ulusal bilnce uygun hareket edilmesi istendi.

Haberin Devamı

İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)