Bilim - Teknoloji iPhone kullanıcıları izleniyor
Paylaş
iPhone kullanıcıları izleniyor

Araştırmacılar, iPhone kullanıcılarının gizlice izlendiğini ve hareketlerinin kaydedildiğini belirledi

İngiliz araştırmacılar, iPhone'ların kullanıcıların hareketlerini gizlice kaydettiğini duyurdu. Dijital güvenlik uzmanları Alasdair Allan ve Pete Warden'ın araştırmasına göre, kullanıcının bulunduğu yer şifresiz bir dosyaya kaydediliyor. Uygun yazılımla, bu veri kişinin nerede olduğunu saptamak için kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

SÖZLEŞMEDEKİ MADDEYE DİKKAT

Apple, bu araştırmayla ilgili henüz yorum yapmadı ancak şirketin bu verileri kullandığına dair hiçbir işaret yok. Haberin devamı vreklam Guardian gazetesi, telefon üzerinde verilerin kaydedildiğini gösteren bir uyarı olmaması nedeniyle, bu gelişmenin milyonlarca iPhone kullanıcısını şaşırttacağını belirtti.

Apple, veri toplamadan açıkça söz etmese de kullanıcı sözleşmesinde, "Tüketici davranışlarını anlayıp ürünler ve hizmetlerimizi geliştirme ve reklam amaçlı olarak Apple ürünlerinin nerede ve ne zaman kullanıldığı, kullanan kişinin mesleği, dili ve posta kodu gibi bilgiler toplayabiliriz" deniyor.

Araştırmacılar Allan ve Warden, teknoloji sitesi O'Reilly Radar'daki yazılarında iPhone ve iPad'lerin bu verileri neden kaydettiğini bilmediklerini ancak bunun bilinçli olarak yapıldığını vurguluyor. Araştırmacılar, kullanıcıların yerlerini kaydeden programın işletim sistemi yazılımına Temmuz 2010 sürümünde eklendiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Teknoloji güvenliği şirketinden Graham Cluley, BBC'ye yaptığı açıklamada Apple'ın bu verileri ticari amaçlı olarak kullandığını sanmadığını söyledi, "Sanırım, bu küçük puntolarla yazılmış sözleşmeleri okumamız gerektiğine dair yeni bir ders" dedi.

APPLE KARINI KATLADI

Bu arada, Apple, beklenenin üzerinde gerçekleşen iPhone satışları sayesinde karını neredeyse iki katına çıkardı. Şirket, yılın ilk üç ayında 5,99 milyar dolar kar elde etti. Şirketin cirosu da, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 83 artarak 24,67 milyar dolar oldu. Apple bu dönemde 18,65 milyon iPhone, 4,69 milyon adet iPad sattı.

(BBC Türkçe)