Tamer Heper İntifa hakkı bitecek
HABERİ PAYLAŞ

İntifa hakkı bitecek

Haberin Devamı

Babam vefat edince mahkeme babama ait malvarlığını altıya ayırdı. Üç payın intifa hakkını anneme verdi, geri kalan üç payı birer pay olmak üzere biz üç kardeşe verdi. Seneler sonra annem benimle ölünceye kadar bakma sözleşmesi yaptı.

Ölümünden sonra babadan kalan payın bana ait olacağı kararlaştırıldı. Ancak kardeşler buna karşı, benim bir pay alamayacağımı söylüyor. Kardeşlerimin söylediği doğru mu? ● U.S.


Eski yasamızda, sağ kalan eşin mirasta seçimlik hakkı vardı. Hakim veraset ilamı vermeden sağ kalan eşe, mirasın yarısının intifa hakkını mı yoksa dörtte birinin mülkiyet hakkını mı istediğini sorardı.

Sağ kalan eş birini seçerdi. Bu sistem bugün yok. Bugün sağ kalan eşe dörtte bir mülkiyet hakkı veriliyor. Okuyucumun annesinin seçim yaptığı tarihte durum, eşe yarı intifa hakkı verilmekle, üç çocuğa da birer pay vermekle bitmiyor. Asıl durum şöyle oluyor.

Sağ kalan eş yarı intifa hakkını alıyor. Geriye 1/2 tam mülkiyet ile 1/2 kuru mülkiyet kalıyor. Bunlar da üç kardeş arasında bölüşülüyor. Bir gün annenin de vefatında anneye ait intifa hakkı son bulacak. Dolayısı ile kardeşlere ait 1/2 kuru mülkiyet ile intifa hakkı birleşecek ve kardeşler üç eşit ortak olarak terekeye sahip olacak.

KARDEŞLER HAKLI

Peki kardeşlerinin okuyucuma söylediği doğru mu? Okuyucum annesi ile ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapmış, bu şekilde annesine bakacak. Annesine ait bir mülk de okuyucuma ait olacak. Açıklamaya göre annenin bu intifa hakkından başka bir varlığı yok.

Biraz karışık gibi geliyor ama durum bu. Bu durumda annenin vefatı halinde intifa hakkı mirasçılara geçmez, ölünceye kadar bakma sözleşmesine de konu olmaz. Annenin vefatı durumunda zaten intifa hakkı kuru mülkiyet bölümüne sahip olan kardeşlere geçecek. Dolayısı ile okuyucumun fazladan sahip olabileceği bir varlık olmayacak. Yani kardeşler yanlış söylemiyorlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder