Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Instagram’da Plastik Cerrah Aramayın!
HABERİ PAYLAŞ

Instagram’da Plastik Cerrah Aramayın!

Haberin Devamı

American Society for Aesthetic Plastic Surgery, Instagram’da kendisini Plastik Cerrah diye pazarlayanları takibe aldı.

Karar verdiniz, sizin için problem olan bir sağlık sorununuz için Plastik Cerrah arıyorsunuz. Muhtemelen kendi çevrenizden olmak istediğiniz ameliyatla ilgili araştırma yaparak bilgi toplayacaksınız. Ayrıca birkaç Cerrah ile de görüşüp sorularınızın yanıtını almaya çalışacaksınız.

Ancak eğer bu araştırmayı sosyal medyada özellikle de Instagram’da iyi bir #plastikcerrah etiketi ile yapıyorsunuz dikkat! Çünkü muhtemelen iyi bir Plastik Cerrah yerine kuaför, dişçi, saç tasarımcılarına denk gelip #plasitkcerrahifelaketi etiketine konu olacak bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Amerikan Plastik Cerrahi Derneği Instagram’da en popüler plastik cerrahi arama etiketlerinde büyük oranda işinin ehli olmayan kişilerin kullandığını saptadı.

Ayrıca plastik cerrahi etiketleri kullanan hekimlerinde yaklaşık %25’inin jinekolog, dermatolog, genel cerrah, aile hekimi ve kulak burun boğaz uzmanı doktoru olduğu ortaya çıktı. Bu hekimler plastik cerrahi uzmanı olmamasına rağmen kendilerini Kozmetik Cerrah olarak ifade ediyorlar.

Ancak en kötüsü bu etiketleri kullananların %5’i de kuaför, dişçi ya da güzellik uzmanlarından oluşuyor.
Ehil olmayan kişilerden alınan tıbbi yardımların sonuç itibarıyla felaketle sonuçlanacağını söylememize gerek yok. Instagram nerdeyse akıllı telefonu olan herkesin kullandığı bir uygulama. Google yerine insanlar Instagram’dan ihtiyaç duydukları pek çok hizmete ulaşabiliyorlar.

Bu aramalar arasında Plastik Cerrah’lar da var. Kişiler, ihtiyaç duydukları çözüm için ‘iyi cerrah’ etiketi ile sonuçlara ulaşıyorlar. Ancak bu sonuçların güvenilir olup olmadığı şüpheli. İsteyen herkesin kullanabileceği bu etiketleri denetleyen bir merci yok.

Zaman zaman basına yansıyan kötü ve üzücü örnekleri hepimiz görüyoruz. Özellikle Kozmetik Cerrahi adı altında yapılan uygulamalar cerrahi uygulamalardır. Bu nedenle sadece Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi almış hekimler tarafından yapılmalıdır.


Amerika araştırıyor


Amerikan Estetik ve Plastik Cerrahi Derneği olan American Society for Aesthetic Plastic Surgery bu konuyu mercek altına aldı. Instagram’ın çok etkili olması ve görsellikle illüzyon yaratmasının tehlikeli sonuçlar doğurması üzerine yetkililer alarma geçmişler. Dernek yaklaşık 2 milyon Instagram gönderisini izleme altına aldı.

Konuyla ilgili olarak #plastikcerrahi, #yüzgerme, #kozmetikcerrahi, #memedikleştirme, #burunestetiği, #rinoplasti, #brazilyapopusu gibi etiketleri incelendi. Araştırmacılar gerçek Plastik Cerrahların kendi tanıtımlarından ziyade aldıkları eğitimlerle ilgili olarak bilgi paylaşımı yaptıklarını gösterdi. Ehil olmayan kişilerin gönderiler ise daha çok kozmetik cerrahi uygulamalarına yönlendirmek olduğu ortaya çıktı.

Cerrahi müdahalelerin çok önemli olduğunu unutmayın. Lütfen cerrahi olsun olmasın sağlıkla ilgili her uygulamayı ciddiye alalım. Sosyal medyada araştırma yaparken dikkatle olmakta fayda var. Sonu ölümle sonuçlanan olaylara uzanan vakalar yaşanabilir. Bu yüzden ameliyat olmayı düşündüğünüz hekimin uzman cerrah olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca hekimin olmayı düşündüğünüz ameliyat konusunda yeterli tecrübe sahibi olması da diğer kontrol etmeniz gereken bir nokta.

Instagram’da bile olsa herkesin her şeyi yapabilmesinin tehlikeli bir fikir olduğunu unutmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder