Dünya İnsansız hava araçlarına yasal düzenleme uyarısı

İnsansız hava araçlarına yasal düzenleme uyarısı

Paylaş
İnsansız hava araçlarına yasal düzenleme uyarısı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, ABD ve İsrail tarafından yoğun olarak kullanılan insansız hava araçlarına ilişkin yasal temellerin netleştirilmesini istedi

BM Güvenlik Konseyi'nde "Çatışmalarda Sivillerin Korunması" konulu toplantıya videokonferans yöntemiyle katılan Pillay, teröre karşı mücadele yürütüldüğü gerekçesiyle silahlı insansız hava araçlarının kullanılmasının sakıncalarına değindi.

Haberin Devamı

Pakistan, Yemen, Gazze ve diğer ülkelerde bu araçların kullanılmasının insan hakları sorunlarına yol açtığını kaydeden Pillay, "Bu silahların kullanımında şeffaflığa riayet edilmemesi deneti dedi.

Pillay, tüm ilgili ülkelere bu araçların kullanımı için yasal temelleri netleştirme ve bu temelleri uluslararası yasalarla uyumlu hale getirme çağrısı yaptı.

ABD'nin Pakistan, Yemen ve Afganistan'da, İsrail'in ise Gazze'de terörle mücadele gerekçesiyle silahlı insansız hava araçları ile gerçekleştirdikleri operasyonlarda yaşanan sivil kayıplar bu silahların kullanımı konusunda tartışmalara neden olmuştu.

BM de Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki barışgücü operasyonunda gözetim amaçlı insansız hava aracı kullanma kararı almıştı. BM'nin kullanacağı araçlarda silah bulunmayacak.

Haberin Devamı

CNNTÜRK