Gündem İnsanlık morga kaldırıldı

İnsanlık morga kaldırıldı

Paylaş
İnsanlık morga kaldırıldı

Kangren olan 5 mültecinin Bağcılar Devlet Hastanesi'nde başhekimin talimatıyla tedavi edilmeyerek bir hafta boyunca morgda bir odada bekletildiği ortaya çıktı

Bulgaristan sınırı geçmeye çalışırken soğuk hava yüzünden elleri ve ayakları kangren olan 5 mülteci, getirildikleri Bağcılar Devlet Hastanesi’nde tedavi edilmeyerek bir haftadan bu yana morg odasında tutuluyor.

Birgün gazetesinden Zeynep Kuray'ın haberine göre, ayakları ve ellerinin kesilme olasılığı bulunan mülteciler acil müdahale bekliyor. Fakat hastane yönetimi “Bizde iki üç yatak var, onları acil hastalar için kullanıyoruz” diyerek göçmenleri tedavi etmiyor.

Miyambarli İqbal Yoseen, Azim Arsil, Burmalı Samiha Liyakata, Muhommad Abdülrahim ve Somalili Asım Abbasi… 5’nin yolu Edirne'de, Bulgaristan sınırında kesişmişti; ‘yeni bir hayat’ için Avrupa’ya gitmek için kışın ortasında, zemheri soğukta yollara düşmüşlerdi. Sınırda güvenlik güçleri tarafından bulunduklarında 5 kaçak mülteci donmak üzereydi. Edirne'de tedavileri yapılmayan göçmenler, İstanbul Aksaray Yabancılar Şubesi’ne getirildi. Buradan 5 mülteci Bağcılar Polis Karakolu'na götürüldü. Karakolda kayıtları alınan ve soğuk yanığı nedeniyle elleri ve ayakları kangren olan göçmenler, tedavi edilmek üzere Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

Ancak Başhekim Ahmet Yaser Müslümanoğlu’nun emriyle acil tıbbi müdahale edilmesi gereken mülteciler hastane güvenliği tarafından morgdaki bir odaya konuldu. Olaydan haberdar olan İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi harekete geçti ve tedavi konusunda sözler aldı, fakat buna rağmen sadece pansuman yapmakla yetindiler. Acil durumdaki hastalar hala aynı morg odasında tutuluyor.

HASTANEDE YER YOKMUŞ!

Mültecileri, hastanede tutuldukları odada ziyaret ettik. Gözlerindeki çaresiz ve yardım bekleyen bakışlar nasıl bir hafta geçirdiklerini anlatmaya yetiyordu. Nöbetçi idari memur olarak orada bulunan Yalçın Sosyal de bu durum karşısında onlar kadar çaresiz ve şaşkındı. Hastanede çalışmasına rağmen bu mültecilerin insanlık dışı koşullarda morgda tutulduklarından ancak İHD’nin telefonuyla haberdar olmuştu. Sosyal, şunları söyledi:

" Bu haberi aldıktan sonra mültecilerin yaklaşık 5 gündür aşağıda morg kısmında bir odada tutulduklarını öğrendim. Baktım; durum içler acısı, adamların ayakları elleri soğuk yanığı, yara bere içerisinde. Konuştukları dili de anlamadığım için dertlerini kavrayamadım. Sonra yukarıya gidip tekrar bilgi edindim; bana dediler ki: ‘Bağcılar karakolu gelmiş, ancak adamların halini gördüklerinde bu şekilde alamayacaklarını, tedavi olmaları gerektiğini başhekime söylemişler. Başhekim Ahmet Yaser Müslümanoğlu ise hastanede ‘yer yok’ diyerek adamları bu şekilde bırakmış. ‘Bizde iki üç yatak var, ancak onları acil hastalar için kullanıyoruz’ demiş. Polis de çekip gitmiş.”

ELLERİ VE AYAKLARI KESİLEBİLİR

Mültecilerin ayaklarının ve ellerinin ampüte olduğuna dikkat çeken Sosyal; “Muhtemelen ayakları ve elleri kesilecek, ben öyle duydum” bilgisini verdi. Konuyla ilgili bilgi almak üzere aradığımız Bağcılar Polis Merkezi’nde görevli bir memur ise suçu başhekime attı. Mülteciler bir hafta önce geldiğini söyleyen polis “Onları biz almadık. Bir taksi onları bu halde hastaneye bırakmış. Biz nereden geldiklerini, nasıl bu duruma düştüklerini bilmiyoruz. Bize verilen tek bilgi Edirne’de ikamet ettikleri, vize sürelerinin dolmadığı. Ama içinde bulundukları sağlık sorununun sorumluluğu bizde değil, tutuldukları hastanenin başhekimliğindedir” görüşünü savundu.

İDDİALAR ÇELİŞKİLİ



İDDİALAR ÇELİŞKİLİ

Ancak polis memurunun aksine İHD’ye konuşan bir polis komiseri ise 5 mültecinin Aksaray da bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğünden kendilerine getirildiğini ve onları hastaneye sevk ettiklerini söyledi. İhbarı önceki gün aldıklarını söyleyen İHD yöneticilerinden Gönül Sonbahar Erdem “Mültecilerin soğuk yanığı nedeniyle, ayakları ve ellerinin kesilmesi olasılığına rağmen ameliyat edilmeleri gerekirken, hastane yönetimi tedaviye yanaşmamıştır. Karakol yetkilileri de tedavi yapılmadan mültecileri teslim almak istemediklerini ifade etmişlerdir” şeklinde konuştu.

Olayın üstüne gittikten ve basını harekete geçirdikten sonra hastaların Hariciye bölümüne kayıtlarının yapıldığını belirten Erdem “Bize yarından itibaren tedavilerine başlanacağı söylendi. Ancak bırakın mesleğini, insan olmanın gereklerini bile yerine getirmeyen Başhekim Müslümanoğlu başta olmak üzere olayın sorumlularının hesap vermesi için uğraşacağız” dedi.

İddialara yönelik başhekimle görüşmek istedik ancak, görüşme talebimiz kabul edilmedi.

ZEYNEP KURAY / BİRGÜN

2