Dünya İngiliz ordusuyla anlaşma kapıda

İngiliz ordusuyla anlaşma kapıda

Paylaş
İngiliz ordusuyla anlaşma kapıda

ABD'nin önemli gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Türkiye ve İngiltere'nin askeri bir anlaşmaya yakın olduğunu yazdı

Wall Street Journal'ın internet sitesinde çıkan Londra mahreçli haberde, Türkiye ve İngiltere’nin, ortak tatbikatlarda ve uzmanlık paylaşımında bulunabilecekleri askeri bir anlaşmayı müzakere etmekte oldukları görüşüne yer verildi.

Haberin Devamı

İsmi verilmeyen bir kaynağa dayandırılan haberde, Avrupa’nın en aktif ordusuna sahip İngiltere’nin, askeri bütçesindeki kesintiler nedeniyle müttefik ülkelerin ordularıyla daha yakın çalışmaya istekli olduğu belirtildi.

Haberde İngiltere’nin Türkiye ile mutabakat zaptını bu yıl Temmuz ayında tamamlamayı umduğu, anlaşmanın daha çok ortak tatbikatlara dayanacağı, örneğin İngiltere’nin, Afganistan’daki gibi sıcak ve dağlık arazilere sahip olan Türkiye’de helikopter pilotlarına eğitim verebileceği kaydedildi.

İki ülkenin askeri ekipman programlarında işbirliği yapma konusunu da incelediklerini yazan gazete, "Türklerin, İngiltere’nin 2020’lerin başlarında hizmete girecek Tip 26 fırkateyninin yapımına yardım etmesinin de olasılıklardan biri olduğunu" kaydetti.

Haberin Devamı

Haberde "İngiltere’nin, Türk subaylarına Kraliyet Savunma Çalışmaları Kolejinde (Royal College of Defence Studies) eğitim almaları için daha çok yer vermeyi teklif etmek istediği, Türklerin de İngiliz askeri personelini kendi eğitim kurslarına davet edecekleri" belirtildi.

Türkiye’nin dünyanın en büyük ordularından birine sahip ülkelerden biri olduğunu vurgulayan gazete, İngiltere’de Muhafazakar Parti yetkililerinden Savunma Bakanı Liam Fox ve Dışişleri Bakanı William Hague’un uzun zamandır Türkiye’nin AB’ye girme isteğine destek verdikleri kaydedildi.

Haberin sonunda İngiltere Savunma Bakanı Fox’un, AB’nin, Ortadoğu politikasında anahtar bir müttefik olan dost, laik ve Müslüman nüfusa sahip bir ülkeyi yabancılaştırma riski aldığına inandığını söylediğini de yazdı.