Gündem İnatçı yarasalar kovulacak!

İnatçı yarasalar kovulacak!

Paylaş
İnatçı yarasalar kovulacak!

İnatçı yarasalar kovulacak!

Balıkesir’in Havran İlçesi’nde, yapımına 1995 yılında başlanan ve 72 milyon TL harcanarak geçen yıl ekim ayında bitirilen baraj, sular altında kalacak mağaralardaki yarasa kolonileri nedeniyle faaliyete geçemedi. Yetkililer, yarasaların 3 milyon TL harcanarak inşaa edilen suni mağaralara geçmek yerine, sular altında kalacak yuvalarında kalmakta direttiğini savundu. Köylüler ise 3 bin 600 hektar alanı sulayacak Havran Barajı'nın bir an önce faaliyete geçmesini isterken aksi takdirde yarasaları zehirleyeceklerini öne sürdü. Çevre ve Orman Bakanlığı ile iki üniversiteden gelen teknik ekip, incelemelerde bulunarak 20 bine yakın yarasanın gürültü yapılıp ışık tutularak çıkarılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Yöre üreticisinin 40 yıllık rüyası olan, Havran, Burhaniye ile Edremit Ovası'nda 3 bin 600 hektar alanı sulaması planlanan barajın temeli 1995 yılında atıldı. Çok sayıda ‘hükümet eskiten' Havran Barajı, her türlü sıkıntıya rağmen 2008 yılında tamamlandı, aynı yılın ekim ayında su tutacağı açıklandı. Bu açıklama başta zeytin, meyve ve sebze üretimiyle uğraşan çiftçiyi sevindirdi. Ancak, sevinç uzun sürmedi. Baraj alanında yer alan mağaralarda 20 bine yakın yarasa bulunduğu ve o dönem uykuda oldukları, su tutulması halinde tümünün öleceği belirlendi.

DSİ Balıkesir 25. Bölge Müdürü Şahin Durukan, uykuda olan yarasa kolonilerinin zarar görmemesi için, su tutma işlemini 25 Nisan 2009 tarihine ertelediklerini duyurdu. Bunun ardından yarasalar için 3 milyon TL harcanarak suni mağaralar yapıldı, kış uykusundan kalktıklarında buralara taşınmaları kararlaştırıldı. Ancak, verilen tarihin üzerinden 6 ay geçmesine karşın, yarasalar doğal yuvalarını terk edip suni mağaralara taşınmadı, tamamlandığı açıklanan Havran Barajı da su tutmaya başlayamadı.

Haberin Devamı

“Yarasalar uyandı DSİ uyuyor” diye tepki gösteren ve barajın getireceği bereketli günleri dört gözle bekleyen Havran üreticisinin ise sabrı taştı. Köylüler, DSİ yetkilerinin ‘yarasaların suni mağaralara geçmemekte direttiği ve tekrar uykuya daldıkları’ yönündeki açıklamalarını inandırıcı bulmadıklarını belirterek tepkilerini yükseltmeye başladı. Zeytin üreticisi 60 yaşındaki Şakir Ergamalı, şöyle konuştu:
“Baraj, uzun yıllardır gündemde. ‘Bitti- bitecek' denildi. Ancak, 14 yıl sonra bitirildi. Bu kez de yarasa rötarı deniliyor. Ne olacaksa olsun, bu baraj artık tamamlansın artık. 40 yıllık rüyamız gerçekleşsin. Yarasaların yeni uyku dönemlerinin geldi. Yetkililerin ellerini çabuk tutması gerekir.”

Sebze üreticisi Mehmet Doğandere de yörede kuraklığın her geçen gün artıp su düzeyinin düştüğünü anlatırken, “Tarlalarımızın yarıdan fazlası susuzluk nedeniyle ekilemiyor. Bu hem yöre hem de ülke ekonomisine zarar veriyor. Yarasaların su tutulmasına engel olduğunu sanmıyorum. Barajın su tutması savsaklanıyor. Gerçekler açıklansın” diye konuştu.

Haberin Devamı

“ÇIKMAZLARSA YARASALARI ZEHİRLERİZ”

Havran Belediye Başkanı AK Parti'li Hasan Lofçalıoğlu ile aynı partili İl Genel Meclisi Üyesi ve Havran Ziraat Odası Başkanı Emin Ersoy’un da önünü kesip isteklerini yineleyen çiftçiler, şunları söyledi:
“Seçimlerde bizlerden oy istiyorsunuz. Biz de size inanıp oyumuzu veriyoruz. Barajın su tutması konusundaki açıklamalar bizi tatmin etmiyor. Topraklarımız kuraklaştı, zeytin ve mandalina da üretim düştü. Her geçen gün zararımıza oluyor. 40 yıldan bu yana bu barajın yapımını bekliyoruz. Bu gün, yarın denilerek uyutulduk. Bir yarasa bahanesi tutturuldu gidiyor. Yarasaların, barajın su tutmasına engel olduğu iddialarına inanmıyoruz. Bu konuda yapılan açıklamalar bize inandırıcı gelmiyor. Barajın tamamlanıp tamamlanmadığından şüpheliyiz, yarasalar bahane ediliyor. Artık sabrımız kalmadı. Eğer yarasaları zehirlersek, bu sorun çözülecekse biz bunu sağlarız, cezasını da katlanırız.”

Haberin Devamı

Üreticinin tepkisine artık yanıt veremediklerini ve taşkınlık yapmalarından korktuklarını söyleyen Başkan Lofçalıoğlu ile Meclisi Ersoy, sıkıntıyı İl Genel Meclisi'ne ve DSİ yetkililerine aktardı. DSİ 25'inciBölge Müdürlüğü yetkileri, sorunun çözümü için çalışma başlattı. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Ankara ile Kırıkkale Üniversitesi'nden yardım istedi. İlçeye gelen uzman ekipler, Havran Barajı ile yarasa mağaralarında incelemelerine başladı. Teknik ekip, inceleme sonunda 20 bine yakın yarasanın gürültü yapılıp ışık tutularak çıkarılmasına karar verdi. Ancak bu kez de yarasaların yine uyku vakitlerinin geldiği ileri sürüldü.

“ÇİFTÇİ BU ÖRNEK ÇALIŞMAYA BİRAZ SAYGI GÖSTERSİN”

Havran Kaymakamı Fatih Genel, 1 hafta önce ilçeye gelen DSİ Balıkesir 25. Bölge Müdürü Şahin Durukan ile barajda birlikte inceleme yaptıklarını anlatırken, şöyle dedi:
“Barajın tamamlanmadığı, onun için su tutmadığı yönündeki iddialar sadece söylenti. Devlet, vatandaşına yalan söylemez. Müdür Durukan, sık sık kendisi de gelerek baraj alanında incelemeler yapıyor. Baraj alanındaki mağarada yaşayan 8 ayrı familyadan 20 bin yarasanın kurtarılacak olması da örnek bir çalışma. Çiftçilerimizin bu projeye saygı göstermelerini beklerim. En son aldığım bilgiye göre, genel müdürlükten gelecek teknik ekip, yarasaların mağarasında gürültü çıkarıp ışık tutarak yarasayı yeni yerlerine taşımaya çalışacak. Yıl sonuna kadar bu işlemin tamamlanacağı ve barajda su tutulmaya başlanacağı ifade edildi.”

Haberin Devamı

Ahmet ERTAN/HAVRAN(Balıkesir), (DHA)