Gündem İnanılmaz para koleksiyonu

İnanılmaz para koleksiyonu

Paylaş
İnanılmaz para koleksiyonu

Karabük'te akaryakıt istasyonu sahibi Sedat Namal, 1876'dan bugüne kadar basılan banknot, madeni para ve hatıra paralarından oluşan 20 bin parçalık koleksiyon oluşturdu

22 yıl önce para koleksiyonuna başlayan Sedat Namal, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde basılan hemen hemen tüm paraları koleksiyonunda topladı.

Namal, banknot, madeni para ve hatıra paralarından oluşan 20 binlik koleksiyonunu bankada saklarken, koleksiyonuna yeni paralar katmaya çalışıyor.

Paraların kendisini geçmiş zamana götürdüğünü belirten Sedat Namal, şunları kaydetti: "22 yıldır koleksiyonculukla uğraşıyorum. Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti kağıt paraları, hatıra paraları ve madeni paralar olmak üzere 3 kategoride koleksiyonum var.

Koleksiyonda 1876 yılındaki Osmanlı parasından günümüzün paralarına kadar birkaç noksan haricinde tamamı bulunmaktadır. Darphane ve altın paralarla ilgili koleksiyon noktasında epeyce bir koleksiyonumuz var.

Hatıra paralarında eksiğim yok. Cumhuriyetin ilk 1 lirası, ilk 100 lirası, dedelerimizin mor binlik diye bahsettiği 1000 lira, Osmanlı 1 gaymesi, dünyanın en pahalı paralarından biri olan 1927 yılında basılan 1000 lira.

Bu para dünyada 15 bin 374 tane basılmış olup, Merkez Bankası’nda 23 adedi var ve Türkiye’de 4-5 tanesi biliniyor. 1939 yılından sonra İsmet İnönü’nün resimlerinin basıldığı ilk para.

Koleksiyoncularda batan gemi 1 lira diye dediğimiz para. Bu para İngiltere, Almanya, Fransa ve Amerika’da basılan paralarımızdı. Paraları taşıyan gemi batmış ve gemiden daha sonra çıkarılmış bir para. Ayrıca hatalı basılmış paralar var."

Bülent DİKTEPE/DHA