Sağlık İmmünoterapide 27 ülke Türkiye'yi tercih ediyor

İmmünoterapide 27 ülke Türkiye'yi tercih ediyor

Paylaş
İmmünoterapide 27 ülke Türkiye'yi tercih ediyor

Prestijli sağlık dergisi Science tarafından önemli bilimsel gelişme olarak kabul edilen immünoterapiyi temel uzmanlık düzeyinde uygulayan 4 kurumdan biri Türkiye’de bulunuyor. İmmünoterapi Türkiye Merkezi, bugün 27 ülkeden hasta kabul ediyor

Kanser başta olmak üzere tüm otoimmün hastalıklar ile kronik enfeksiyonların tedavisinde bağışıklık sistemini güçlendirici disiplinlere yönelim artarken prestijli sağlık dergilerinden Science da immünoterapiyi önemli bilimsel gelişmeler arasında sıraladı.

Amerikalı bilim adamı Doktor William B. Coley’in 1891 yılında kanser özelinde geliştirdiği ve olumlu sonuçlar aldığı bağışıklık sistemini onarıcı bir tedavi olan immünoterapi, bugün alt başlıklarıyla birlikte 40 farklı rahatsızlıkta başvurulan bir yöntem durumunda bulunuyor. Dünyada bu konuda temel uzmanlık düzeyinde hizmet veren merkez sayısı ise 4. Amerika’da 1, İsrail’de 2 tane olan immünoterapi merkezlerinin 4. ise Türkiye’de yer alıyor.

27 ÜLKEDEN HASTA GELİYOR

İmmünoterapi Türkiye Merkezi her yıl dünyanın pek çok yerinden hasta kabulü gerçekleştiriyor. ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu toplam 27 ülkeden hastanın geldiği İmmünoterapi Türkiye Merkezi, kanserden kısırlığa, iltihaplı romatizmal hastalıklardan diyabete, tüm otoimmün rahatsızlıklardan kronik enfeksiyonlara kadar pek çok başlıkta immünoterapi uygulaması yapıyor. Dünyada Vitiligo immünoterapisi uygulayan tek merkez durumunda da bulunan kurum, literatüre girmek için ise yayın hazırlama çalışmalarına başladı.


Dr. Ülkü Görmez

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL BOZULUR?

İmmünoterapi Türkiye Merkezi kurucusu ve aynı zamanda İç Hastalıkları Uzmanı olan Dr. Ülkü Görmez, temelinde bağışıklık sistem bozukluğu olan tüm hastalıklarda tedavi seçeneği olarak bu yöntemin kullanılabileceğini kaydetti.

Hastalara kişiye özel immünoterapi uyguladıklarını ve başarılı sonuçlara ulaştıklarını dile getiren Dr. Ülkü Görmez, bağışıklık sisteminin hangi hallerde bozulduğuna ilişkin olarak şunları ifade etti: “Sık geçirilen basit bir gribal enfeksiyondan tutun da ağır kanser hastalıkları, romatizmal hastalıklar, sık çıkan oral aftlar, uçuklar gibi durumların tümünde bağışıklık sistemi bozulmuştur. Uyku düzensizlikleri bağışıklığın bozulmasında en önemli yardımcı faktördür. Çünkü gece uykumuzda salınan hormonlar bizi sağlıklı kılar. Hemen tüm hastalıkların zemininde bağışıklık sistemi temelde etkilendiği ve aktive olduğu için immünoterapinin etkin kullanımı aslında birçok hastalığın sağaltımında kullanılabiliyor.”

TÜRKİYE İMMÜNOTERAPİ İLE 1954 YILINDA TANIŞTI

İmmünoterapinin babası olarak nitelendirilen Amerikalı bilim adamı Doktor William B. Coley’in 1891 yılında ilk olarak kanser hastalarına uyguladığı bu tedavi, kısa zamanda başka hastalıklarda da kullanılmaya başlandı. Türkiye’nin immünoterapi ile tanışması ise 1954’lere dayanıyor. İlk İmmünoterapiyi İstanbul Tıp Fakültesinde Fizyopatoloji hocası olan Prof.Dr .Osman Saka, rinit ve astım öyküsü olan hastalarda uyguladı.

Haberin Devamı