Ekonomi IMF: Bir çok kara kuğu küresel ekonomik gölde yüzüyor

IMF: Bir çok kara kuğu küresel ekonomik gölde yüzüyor

Paylaş
IMF: Bir çok kara kuğu küresel ekonomik gölde yüzüyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique StraussKahn, küresel ekonomik toparlanmanın hala kırılgan, inişli çıkışlı ve büyük bir belirsizle kuşatılmış durumda olduğunu belirtti.

Strauss Kahn George Washington Üniversitesi’nde "Küresel Güçlükler, Küresel Çözümler" başlıklı konuşmasında, küresel ekonomik toparlanmanın devam ettiğini, ancak toparlanmanın ülkeler arasında ve ülkeler içinde dengesiz durumda bulunduğuna işaret ederek, gelişmiş ülkelerdeki büyümenin hala çok düşük ve işsizliğin ise çok yüksek olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Toparlanmada özellikle Asya ve Latin Amerika olmak üzere gelişmekte olan ekonomilerin güçlü bir şekilde başı çektiğini ve aşırı ısınmanın üstesinden gelmeye çalıştığını ifade eden Strauss-Kahn, düşük gelirli ülkelerin ise petrol ve gıda gibi emtia fiyatlarındaki artıştan olumsuz yönde etkilediğine dikkati çekti.

Strauss-Kahn, Avrupa’nın içinde bulunduğu ülke borcu ve büyüme krizine ilişkin "Avrupa’da bazı ülkeler kavşakta, zorlu adımlar attılar ancak daha fazlasının yapılması gerekiyor" dedi. Strauss-Kahn, Avrupa’daki borç krizini çözmek için küçük küçük adımlar atılmasının problemleri alevlendirdiğini, daha kapsamlı bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

"Büyük belirsizlik hala devam ediyor. Bir çok kara kuğu küresel ekonomik gölde yüzüyor" diyen Strauss-Kahn, bu belirsizlik ve kırılganlıkla başa çıkmak için kriz sonrası dönemde küresel işbirliğine büyük ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

-"ORTADOĞU TARİHİ BİR DÖNÜŞÜMDEN GEÇİYOR"

Konuşmasında Ortadoğu’daki halk ayaklanmalarına da değinen Strauss-Kahn, "Ortadoğu tarihi bir dönüşümden geçiyor. Halk daha fazla özgürlük istiyor, ekonomik fırsatlarla kaynakların dağılımının daha adil olmasını istiyor" diyerek, bu isteklere cevabın politik, ekonomik ve sosyal kurumlarda etki alanı geniş bir değişim gerektireceğini kaydetti.

IMF Başkanı Strauss-Kahn, en önemli güçlüğün, makroekonomik istikrara zarar vermeden sosyal uyumu korumak olduğuna işaret etti.
Strauss-Kahn, Japonya’daki büyük trajedinin ardından acil önceliğin insanların daha fazla acı çekmesini önlemek ve zarar gören yerlerin yeniden inşası olduğunu da ifade etti.

Bu yıl için küresel ekonomik büyümenin yüzde 4,5 civarında olacağını öngördüklerini kaydeden Strauss-Kahn, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki bazı ülkelerde yaşanan yönetim karşıtı gösteriler ve Japonya’daki deprem ve tsunami felaketi gibi olayların bazı belirsizliklere neden olduğuna dikkati çekti.