Serra Ababay İlk kez ‘veli’ olan ebeveynler
HABERİ PAYLAŞ

İlk kez ‘veli’ olan ebeveynler

Haberin Devamı

İlkokul yaşına gelmiş bir çocuk yuvadan çıkıp 1’inci sınıfa adımını attığında hayatı fazlasıyla değişir. Ondan artık uzun süreler sırada oturması, dikkatini sürdürebilmesi ve ilk kez karşılaştığı bilgileri öğrenmesi istenir. Çocukların bu geçişiyle eş zamanlı olarak ebeveynler ise ilk kez “veli” olur.

Çiçeği burnunda velilerin hayatına ise sınav ve ödev kaygısı, öğretmen ve diğer velilerle kurulan iletişimler girer. Ebeveynlerin “veli” rolündeki davranışları, çocukların okula uyumuyla fazlasıyla bağlantılıdır. “Yeni velilere” bazı öneriler:

■ Korkmayın, bu sefer öğrenci olan siz değilsiniz: Özellikle kendi okul hikayesinde başarısızlıklar olan ebeveynler çocuğunun da aynı şeyleri yaşamasından korkar. Fakat çocuğunuz sizin başarısızlık kaygınızı değil deneyimlerinizi kullanmalıdır.

■ Beklentileriniz gerçekçi mi?: Ebeveynler bazen bilinçdışı bir arzuyla çocuklardan geçmişte kendi yapamadıklarını bekleyebilir. Sonucunda çocuklar kendine ait olmayan bir “performans kaygısı” yaşayabilir. Ebeveynler ancak kendi kaygılarından sıyrılabildiğinde çocuğun gerçek performans ve ihtiyaçlarını fark edebilir.

■ Öğretmen-çocuk ilişkisine güvenin: Çocuğunuz okula başladığında artık “annesi” öğretmenidir ve okulda yaşadığı sorunları öğretmenine güvenerek çözmelidir. Çocuğunuz ancak bu sayede bağımsızlaşır, kendine güveni artar.

■ Çocuğunuz her ağladığında buna çözüm bulmak zorunda değilsiniz: Çocuğunuz bazen okuldan ağlayarak gelecektir. Elbette altındaki neden araştırılmalı ve zorbalık, istismar vb. ciddi sorunlar elenmelidir. Bunlar dışındaki durumlarda diğer ebeveynleri veya öğretmeni aramaktansa, bu duygularla baş edebileceği destek ve güveni vermek gereklidir.

■ Bırakın bazı ödevler eksik kalsın: Ebeveynler, bazen çocukların ödevlerini onlardan daha fazla benimser. Sonucunda eksik/bilinmeyen ödevlerde ciddi şekilde kaygılanır ve diğer velilere ulaşmaya çalışır. Birinci sınıf ödev alışkanlığını kazandırmak için önemlidir. Fakat ödevler aslında çocuğa aittir ve bazen yarım kalabilir.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder