Sayım Çınar İlber Ortaylı'dan tarih dersleri
HABERİ PAYLAŞ

İlber Ortaylı'dan tarih dersleri

Bu hafta yine edebiyat dünyasından heyecanlı bir haberim var. Önümüzdeki hafta Kelebek yazarı Onur Baştürk’ün ‘Uydurukçu’ adlı öykü kitabı Goa Yayınları tarafından yayımlanıyor. Onur Baştürk’ün bu kitabını bir yıldır büyük bir ciddiyetle yazdığını biliyordum. Baştürk, magazin yazarlığına yeni bir yaklaşım getiriyor. Bu hikayelerin hem şaşırtıcı hem de pırıltılı tarafları var. Bazı öyküleri okuyunca hem şaşırdığımı hem de edebi bir tat aldığımı rahatlıkla söyleyebilirim. Onur’un öykülerine kalbimi açtım, kentleri tanıdım, derinden yaralandım. Hakiki öykü sevenlere duyurulur.

Haberin Devamı

İLBER ORTAYLI’DAN TARİH DERSLERİ

Osmanlı Düşünce Dünyası ve Tarih Yazımı

Prof. Dr. İlber Ortaylı/T.İş Bankası

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Prof.Dr. İlber Ortaylı’nın anlatımıyla ‘Osmanlı Düşünce Dünyası ve Tarih Yazımı’ kitabını okurla buluşturdu. Türk tarihi profesörü İlber Ortaylı’nın seçme eserler serisi kapsamında İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlanan eseri, tarih yazıcılığının çıkışından resmi tarihçiliğin sorunlarına ve Avrupalı seyahatnamelerindeki Türkiye izdüşümlerine, Tanzimat toplumundan Osmanlı’daki ilk laiklik hareketine geniş bir tarihi ve felsefi çalışma olma özelliği taşıyor.

[[HAFTAYA]]

‘Osmanlı Düşünce Dünyası ve Tarih Yazımı’ tarih bilimini Herodot’tan başlayarak günümüze uzanan süreci içinde ele alan makalelerinin yanı sıra, okuyucuyu 18. ve 19. Yüzyıl Osmanlı düşünce dünyasında keyifli bir gezintiye çıkararak yazılarıyla da önemli bir boşluğu dolduruyor.

ÖLDÜRÜLEN GENÇ KADINLAR

Kök-Kadın Öldüren Katil

İlknur Tolunay/Cinius Yayınları

Kurbanlarını kadınlar arasından seçen bir seri katilin romanını okumaya ne dersiniz? Bu, İlknur Tolunay’ın ikinci romanı. İlk kitabı yine Cinius Yayınları’ndan “Morten, Hidrant ve Ben” ismiyle yayınlanmıştı. Yazar, romanında bölüm başlangıçlarında çeşitli kitaplardan aldığı kısa pasajlara yer vermiş. Her bölüm için kısa birer açılış konuşması niteliğinde olan bu alıntıların pek çoğu, Michael Connelly’nin romanlarından. Farklı karakterlerin hayatını kurgu içinde ustalıkla bir araya getiriyor. Okuru sürekli merakta bırakan bu roman bizi hiç sıkmıyor. İlknur Tolunay’ın romanı polisiye macera türünde yazılmış kitaplara iyi bir örnek olarak çıkıyor karşımıza.Cinius Yayınları tarafından basılan kitap, şimdilik sadece D&R mağazalarından ve online satış yapan WEB sitelerinden temin edilebiliyor.

Haberin Devamı

AKIL HASTANESİNDEKİ SESLER

Ses

Vildan Çetin/Galata Yayıncılık

‘Ses’ Vildan Çetin’in ‘Kutsal Hayat Üçlemesi’nin ‘Kök’ten sonra yayınlanan ikinci romanı. Gençliğin taze hevesleriyle kafasına estiği gibi yaşayan, ancak beklemediği acı bir kaybın ardından, aşk hayatı da istediği gibi gitmediğinden delilik maskesinin ardına sığınan yirmili yaşların başında uçarı genç bir kız: Selin. Köklü ve gelenekçi bir Osmanlı ailesine mensup, görgüsü, hayat tecrübesi, bilgeliği ile altmışlı yaşların sonlarında, hayal ile gerçeğin arafında bir deli ya da âlim: Kör, sağır ve dilsiz anlatıcı var bu romanda. Sesin öncülüğünde çıkılan ruhani olgunlaşmaları merak ediyorsanız bu kitabı okuyun.

Haberin Devamı

GERÇEKLERLE YÜZLEŞMEYE HAZIR MISIN?

Yolcu

John Twelve Hawks/Doğan Kitap

Maya babası tarafından yetiştirilmiş bir soytarıdır. Ancak İngiltere’de sistem içinde yaşamaktadır. Babasından bir mesaj alır, onunla buluştuğunda bazı yolcuların varlığını öğrenir. Önce ona inanmaz. Fakat babası, Tabula tarafından “yapboz” adı verilen, genetiği değiştirilmiş bir hayvan tarafından öldürülünce, kendini bir anda ‘yolcu’ olma ihtimali yüksek iki kardeşin koruyucusu olarak bulur. Yazar John Twelve Hawks hangi zamanda geçtiğini özellikle saklı tuttuğu hikâyesini, gerçek mekânlarda kurguluyor. Bu sayede sürükleyici, mantıklı, iyi kurgulanmış bir bilimkurgu ortaya çıkıyor. Yolcu ‘Dördüncü Âlem’ üçlemesinin ilk kitabı.

EDEBİYAT EFSANESİ JOSEPH KESSEL

Aslan

Joseph Kessel/Can Yayınları

Yazarın 1958 yılında kaleme aldığı Aslan, Doğu Afrika’da Kilimanjaro Dağı eteklerinde yaşanan büyüleyici bir dostluğun öyküsünü anlatıyor. Joseph Kessel’in ayrıntıdan yana olağanüstü zengin, duygudan yana çok yoğun dille kaleme aldığı roman, Doğu Afrika’nın bakir coğrafyasında yaşanan imkansız bir aşkın öyküsüyle insan-doğa ilişkisine uzanıyor. Ambolesi adlı milli parkın yöneticisi olan ünlü avcı Bullit’in, hayvanlarla iletişim kurmakta özel yeteneğe sahip kızı Patricia ve genç aslan King’in ilişkisini konu eden roman, Kessel’in Afrika ve insanlarına dair gözlemleriyle doyulmaz bir keyif sunuyor.

KAFKAS CEPHESİ’NDE BİR ESİR

Kibrit Kutusundaki Sarıkamış-Sibirya Günlükleri (1915-1918)

M. Fuat Tokad/Timaş Yayınları

Timaş Yayınları, Hatırat Kitaplığı’nda daha önce yayımlanmamış günlükleri yayınlamaya devam ediyor. M. Fuad Tokad, askeri lisede öğrenciyken 1. Dünya Savaşı başlamıştır. M. Fuad ailesiyle vedalaşıp Kafkas Cephesi’nde savaşmak üzere Erzurum’a gider. 16 Şubat 1916 tarihinde Ruslarla yapılan sıcak bir çatışma sırasında esir düşen M. Fuad Tokad, bu tarihe kadar ara sıra karaladığı günlüğüne, her gün yazmaya gayret eder. Sırdaşı olarak kabul ettiği günlüğünün ele geçmemesi için, onu kibrit kutusuna sığacak şekilde dikerek hazırlar ve yanından hiç ayırmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder