Opr. Dr. Hande Akbaş İlaca rağmen küçülmüyorsa...
HABERİ PAYLAŞ

İlaca rağmen küçülmüyorsa...

Haberin Devamı

Basit kistler 1-2 ay süreyle doğum kontrol hapı kullanıldığında geriler. İlacı düzenli içmenize rağmen kist yok olmamış ya da küçülmemişse veya ağrılarınız sürüyorsa doktorunuza yeniden başvurun. Çünkü çikolata kisti olabilir ki tedavisi farklıdır.

İlacı kullandım ama...

26 yaşındayım. Şiddetli adet sancılarım nedeniyle jinekoloğa gittim ve doğum kontrol hapı önerdi. 3 ay kullandım ama geçmedi. İyi huylu kist vardı. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, basit kistler genellikle 1-2 ay doğum kontrol ilacı kullanmakla geriler. İlaca rağmen kist gerilemediyse veya ağrılarınız aynı şiddetle devam ediyorsa bu kist çikolata kisti olabilir ki bu durumda doğum kontrol ilaçlarını kesmeden kullanmalısınız. Aksi taktirde kistiniz büyüyecek ve ağrınız artacaktır.

Yaranın tedavisi nasıl olacak?

5 ay önce kürtaj oldum. Doktorum kürtaj sebebiyle rahim ağzında yara oluştuğunu söyledi. Yara nasıl tedavi edilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj sebebiyle rahim ağzında yara oluşmaz. Sizde büyük bir ihtimalle uzun süreli vajinal bir iltihaba reaksiyonel olarak bazı hekimlerin yara olarak adlandırdığı kızarıklık oluşmuştur. Vajinal smear aldırın. Normalse hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur.

Anne olmak istiyorum

28 yaşında, 4 aylık evli kadınım. Adet sancılarım ve akıntı için doktora gittim, testosteron yüksek çıktı. Polikistik over kisti ve iltihap olduğu belirtildi. Anne olmak istiyorum. Bunlar bana engel olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, iltihabınızın ne testosteron yani erkeklik hormonu yüksekliğiyle ne de çocuk sahibi olamamanızla hiçbir ilgisi yok. Testosteron testi tek başına polikistik over sendromu teşhisi asla koydurmaz. Ancak bu hastalıkta normalden daha yüksek olabilir. Polikistik over sendromlu hasta gebe kalamayacak diye bir koşul yoktur. Adetleriniz düzenliyse, korkmadan bir süre kendiniz hamile kalmayı deneyebilirsiniz. Ancak adetler düzensizse o zaman çok vakit kaybetmeksizin bu alanda deneyimli bir doktora başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder