Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç veriliyor ilerlemesi engelleniyor
HABERİ PAYLAŞ

İlaç veriliyor ilerlemesi engelleniyor

Haberin Devamı

Çikolata kistleriyle kendini gösteren endometriozis menopoza yani kadın adetten kesilene kadar devam ediyor. Bazı ilaçlarla baskılanmadığı sürece de ilerleme riski yüksek. Operasyon gerekiyorsa hastanın anne olup olmadığına ve kistlerin büyüklüğüne bakılıyor...

Ağrının nedeni o kitle mi?

42 yaşındayım, 15 yıllık evliyim. 3 yıl önce myom ameliyatı oldum. Şimdi adet görürken çok sancı çekiyorum. Doktora gittim, bana “Rahmin içinde kitle var” dedi. Bu ağrıların başka nedeni olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahminizin içinde doktorunuzun bahsettiği kitle tekrar myom mu öncelikle bunu aydınlatmak gerekir. Rahim içindeki herhangi bir yapı ağrı veya kanamayla kendini belli edebilir. Ama ağrının başka bir sebepten olup olmadığını sizi ancak muayene ettikten sonra söylemek mümkündür.

Çikolata kisti alındı ama yine çıktı

32 yaşındayım. Ameliyat oldum, çikolata kisti alındı tekrar üüredi. Doktor laparoskopi yapılacağını söyledi. Acaba bu kistten kurtulmamın bir yolu yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis menopoza kadar devam eden bir hastalık olup birtakım ilaçlarla baskılanmadığı sürece ilerleme riski yüksektir. Sanırım ameliyatınızdan sonra nüksü önlemek amacıyla size tedavi uygulanmamış. Çikolata kistlerine müdahale etmeden önce üreme açısından çocuğunuzun olup olmadığına ve kistin büyüklüğüne bakılır. Ameliyat kararı da bunlara göre verilir. Dilerseniz başvurarak üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurarak ikinci bir fikir alabilirsiniz.

Kanamaların nedeni spiral mi?

39 yaşındayım. Benim sorum düüzensiz adet görmem. 3 aydan beri her hafta kanamam oluyor ama az. Nedeni nedir? 7 sene önce spiral taktırmıştım. Acaba nedeni spiral olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle spirali çektirmenizi öneririm. Sonrasında bu kadar sık adet görmeniz devam ediyorsa o zaman rahim içinde bir problem olup olmadığına dair biyopsi yapılması uygun olacaktır. Ayrıca kanda hormonlarınıza bakarak hormonal bir problemin de varlığı ekarte edilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder