Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İlaç verilebilir ama...
HABERİ PAYLAŞ

İlaç verilebilir ama...

Belli yaştan sonra büyümeye başlayan prostatın tedavisi için bazı alternatifler var. Isı, ultrason, balonla germe gibi teknikler uygulanabiliyor. Ameliyat olmayacak durumda olanlara da ilaç veriliyor. Ama genç yaşlardan itibaren uzun süre kullanılacak ilaçlar vermek sakıncalı olabilir

[[HAFTAYA]]

SORU: Başka seçenek var mı?

56 yaşındayım. Prostatla ilgili sorunum var. Ancak ameliyat olmadan da tedavi olabilir mişim? Prostat için ameliyat dışında başka hangi tedaviler uygulanır?

CEVAP

Isı tedavisi, ultrason tedavisi, mikrodalga tedavisi, balonla germe tedavisi gibi bazı ek tedavi yöntemleri denenmektedir. Ama bunun en başarılı tedavisi cerrahi tedavidir. Ameliyat olamayacak kadar ağır durumda olanlar, kalp hastalığı olanlar, anestezi alamayacak durumda olanlar kalp sağlığı açısından sorunu olanlar ya da çok ileri yaşlarda olup narkoz riski yüksek olanlar da ilaç tedavisi ile işemeyi düzenlemek mümkündür. Ama genç yaşlardan itibaren de ilaç vermek hem ekonomik olarak hem de kişinin bu ilaçları uzun süre kullanması gerektiğinden sakıncalıdır.

Haberin Devamı

SORU: Tekrar oluşur mu?

39 yaşındayım, 2 ay önce böbrek taşı düşürdüm, çok eziyet çektim. Tekrar oluşmaması için neler yapabilirim?

CEVAP

Taşlı hastalarda taş tedavi edildikten sonra, genellikle yüzde 30’unda tekrar oluşur. Bu oranı düşürebilmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktaları yıllarca dikkatli bir şekilde uygularsanız taş hastalığına yakalanma oranınız bariz bir şekilde düşer. Yapılan taş tahliline taş hastasının kullanması gereken özel ilaçların yanı sıra bir de her taş hastasının dikkatle uygulaması gereken önlemler vardır. Bunlar; 1) Hareket 2) Su içmek 3) Gıda olmak üzere 3 ana grupta toplanabilir. Böbrek taşı genel olarak daha çok oturan şişman insanlarda görülen bir hastalıktır. Kilonuzu normale düşürmek ve aşırı alışkanlıklardan kaçmal (aşırı sigara, alkol kullanmak, gazoz gibi çeşitli şekerli mayilerden çok miktarda almak ya da çok yemek) sizin için zararlıdır.

SORU: Eşimle ilişiye girmek istemiyorum

Haberin Devamı

26 yaşındayım ve 7 aylık evliyim. Benim sorunum eşimle ilişkiye girerken isteksiz olmam. Evliliğimin ilk 3 ayında zevk alıyordum. Ancak yaklaşık 4 aydır hiç zevk almıyorum. Ama eşimi çok seviyorum. Ben bu durumdan nasıl kurtulabilirim? Ne yapmam gerekir?

CEVAP

Cinsel istek, yani libidonun azalması bazı psikolojik ve fiziksel sorunlardan kaynaklanabilir. Önce bir üroloji uzmanına başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmalısınız. Özellikle bazı hormonal dengelerin değişmesi sonucu libido düşüklüğü ortaya çıkabilir ve bu durum detaylı tetkiklerle değerlendirilerek tedavi edilebilir. Fiziksel bir neden saptanamazsa profesyonel bir psikolojik yardım alınmalıdır. Dönemsel depresyonlardan başlayarak çeşitli psikolojik durumlar libidoyu olumsuz etkileyebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder