Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İlaç tedavisi denenebilir
HABERİ PAYLAŞ

İlaç tedavisi denenebilir

Haberin Devamı

Erkek çocuk doğduktan sonra testislere bakılmalı. Her ikisi ya da biri torbada değilse birkaç ay beklenir. Muayeneye göre 4-5’inci ayda ilaç tedavisine başlanır. Sonuç alınamıyorsa ameliyatla testisler indirilir. Bu durumda aile dikkatli olmalı ki geç kalınmasın...

SORU: Hidrosel olmuşum

22 yaşındayım. Hidrosel geçici midir? İleride kısırlık sorunu yaratır mı? Ameliyat olmam gerekir mi? Bir de bu hastalık bulaşıcı mıdır?

CEVAP

Testisi çevreleyen zarlar arasında normalde birkaç cc olan sıvının artmasına hidrosel denir. Bu sıvı sadece az bir miktar artabileceği gibi zaman içinde yüzlerce cc’ye çıkarak önemli bir sorun haline de gelebilir. Testislerde iltihap, çarpma gibi etkenler, varikosel veya fıtık ameliyatlarında lenf kanallarını bağlanması gibi komplikasyonlar ile hidrosel oluşabilir.

Zarlardan salgılanan ve emilen sızı dengesinin kalıcı olarak bozulması ile yaşlılıkta veya çocuklukta da hidrosel görülebilir. Testis kanserleri de ilk belirti olarak hidrosel ile ortaya çıkabileceğinden mutlaka üroloji uzmanına başvurulmalıdır.

Hidrosel estetik bozukluk, ağrı yapabileceği gibi testis ısısının arttırarak kısırlık nedeni olabilir, testisin damarlarına baskı yaparak kanlanmasını engelleyebilir. Bu durumda organ küçülerek görevlerini yapamaz hale gelir. Tedavisi cerrahidir.

SORU: Ameliyat mı olmalı?

Oğlum 8 aylık ve testisleri doğuştan kasıklarında. Acaba aşağı iner mi? Ya da biri indiğinde sorun olur mu? Başvurduğumuz üroloji uzmanı “İlaç tedavisi yaparız. O da olmazsa ameliyat” dedi. Ne dersiniz?

CEVAP

Doğumda testislerin her ikisinin veya birinin torbada olmaması halinde birkaç ay beklenebilir. Muayene sonuçlarına göre 4-5’inci aylardan itibaren ilaç tedavisi denenebilir. Netice alınamıyorsa çocuk 1 yaşına girmeden ameliyat edilerek testisler yumurtaya indirilmelidir. Geç kalınması olumsuz sonuçlara neden olabilir. 1 yaşına basmadan bu konuyu halletmelisiniz.

SORU: Spermim yokmuş baba olamaz mıyım?

2 yıllık evliyim. Spermiyogram testi yaptırdım, hiç sperm çıkmadı. Kan tahlili sonucu testislerimde sperm üretimi olabileceğini söylediler. Doktor tüp bebekten başka şansımız olmadığını söyledi. Sizin fikrinizi almak istedim.

CEVAP

Spermiogramınızda sperm bulunamamış olması mutlaka kısır olduğunuz anlamına gelmez. Bazı daha ileri teknikler uygulayan laboratuvarların sperminizde az sayıda da olsa hücre bulabilmesi mümkündür. Bazen sperm hücrelerinin öne geleceğine arkaya mesaneye doğru boşalması da mümkündür.

Ayrıca meninin geçtiği kanallardaki tıkanıklıklar da bu duruma neden olabilir ve mikrocerrahi veya endoskopik ameliyatlar ile bunların tedavisi mümkündür. Kan tetkiki olarak bahsettiğiniz hormon analizleri yumurtaların sperm üretme kabiliyeti hakkında bir fikir verebilirse de testisin mikrocerrahi çoğul biyopsileri ile sperm aranıp bulunan spermler ile çocuk sahibi olmanız mümkündür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder