Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç kontrol altında tutuyor ama...
HABERİ PAYLAŞ

İlaç kontrol altında tutuyor ama...

Haberin Devamı

Endometriozis yani çikolata kistleri anne olmayı zorlaştıran başlıca hastalıklardan biri. Yumurtalık rezervi azalacağı için zorda kalınmadıkça ameliyat olunmasını tavsiye etmiyoruz. Bu konudaki ilaçların da yüzde 100 iyileştirici etkisi bulunmuyor

Hapla adet görüyorum

4 yıllık evliyim. Hiç hamile kalmadım. Çocuk istiyorum ama adetlerim düzensiz. İlaçsız adet göremiyorum. Kilom var, veremiyorum. Bu ay hamile kaldım diye umutluyum. Ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 4 yıl uzun süre. Bebek istiyorsanız vakit kaybetmeksizin üreme tıbbıyla uğraşan bu alanda uzman bir hekime başvurun. Adet düzensizliğinizin olması yumurtlamanın vaktinde olamadığının göstergesi. Beklerken yumurta rezervinizi kaybetme riskiniz var. Bunlara rağmen hamile kaldığınızı düşünüyorsanız bunu anlamanın en kolay yolu kanda bhcg denilen gebelik testini yaptırmaktır.

İlaç tedavisi iyileştirir mi?

34 yaşındayım ve 2 yıllık evliyim. Hamile kalamadım. Muayenemde endometriozis tanısı konuldu ve laparoskopiye karar verildi. Bu hastalık yüzde 100 iyileşir mi? İlaç tedavisi gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis üremeyi negatif yönde etkileyen hastalıklardan biri. Çalışmalar, endometriozis için çok zorunda kalınmadıkça laporoskopik bile olsa ameliyat yapılmaması yönündedir. Tam tersi yapılan ameliyata bağlı olarak yumurtalık rezerviniz azalacağı için başka bir sorununuz yoksa tüp bebek öneririm. Şu ana kadar endometriozisin ilerlemesini kontrol altında tutan yeni ilaçlar bulundu ancak hiçbirinin yüzde 100 iyileştirici etkisi yok. Buna ameliyat da dahil olup zorunda kalmadıkça yaptırmamanızı öneririm.

Anne olma şansım var mı?

28 yaşındayım. Size eşimin sperm değerlerini ve yaptırdığımız testleri yolluyorum. Acaba biz çocuk sahibi olabilir miyiz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ne kadar zamandır çocuk düşündüğünüzü belirtmemişsiniz ancak eşinizin spermine baktığımda sayıca normal olmasına rağmen ileri hareketliliğinde yavaşlık ve yapısında kusur var. Bu sebeple 1 yıldır denemenize rağmen hamile kalamadıysanız ve diğer her şey normalse o zaman doktora başvurun. Aşılama ya da tüp bebek mi yapılacağını o size söyleyecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder