Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İkisi de sorun yaratır
HABERİ PAYLAŞ

İkisi de sorun yaratır

Haberin Devamı

Erken boşalma kadar geç boşalma da sıkıntı yaratıyor. Sebebi nörolojik ya da psikolojik olabilir. Uzun süren ilişki hem kadını hem de erkeği yorabilir...

SORU: Sıklığı ne olmalı?

26 yaşındayım, evliyim. Cinsel ilişki sayısı ayda kaç defa olmalıdır? Azlığı veya sıklığı sağlık açısından bir sorun yaratır mı?

CEVAP

Evli erkeğin aylık cinsel ilişki oranı birçok faktörden etkilenir. Bunun azlığı veya çokluğu sağlık sorunu doğurmaz. Vücut bir şekilde ürettiği meni salgısını uykuda da olsa boşalma yolu ile dışarıya atar. Cinsel ilişki sayısı erkeğin yaşı, evliliğin süresi, kadının fiziksel yapısı, doğum sayısı, çiftin aralarındaki duygusallık gibi birçok fiziksel ve psikolojik unsurdan etkilenir. Yeni evli çift için günde birkaç kez, birkaç yıllık evli çift için haftada 2-3 kez, daha uzun yıllar evli olan, kadının fizik yapısı yaptığı doğumlar ve yaşın etkisiyle değişikliklere uğramış bir çift için de ayda 1-2 kez ilişkiye girmek yeterlidir.

SORU: Çok geç boşalıyorum

Çok geç boşalıyorum, bazen 45 dakika, 1 saati buluyor. Bu durum normal mi, ne yapmalıyım?

CEVAP

Çok daha sık rastlanan erken boşalma kadar olmasa da, geç boşalma yani ejakulatio tarda adı verilen durum da hem erkekte hem kadında sıkıntı yaratabilir. Bu durum nörolojik bir sorundan veya psikolojik bir durumdan kaynaklanabilir. Uzun süren ilişkide tahriş oluşarak kadının fiziksel rahatsızlık duyması ihtimaline karşı eczanelerde bu iş için satılan özel kayganlaştırıcı kremler kullanılabilir.

SORU: Sertleşme olmuyor

32 yaşında, 1 senelik evliyim. Benim ereksiyon sorunum var. İlaç kullanırken sertleşme oluyor. Bazen çok geç boşalıyorum. İlaç çocuğumun olmasını engeller mi?

CEVAP

Sertleşme zorluğunda kullanılan bu ilaç grubu fonksiyonunu penisin sertliğinin sonlanmasını sağlayan bir enzimi engelleyerek gösterir. Penisin sertliğini sağlayan içindeki yarı elastik bir çift kılıf içindeki corpus cavernosum adı verilen cisimlerin içinin kan ile dolması ve bir süre o şekilde kalmasıdır.

Penisin kan ile dolan bu kompartmanları sürekli sinirsel uyarılar ve onlardan etkilenen enzim adı verilen salgıların etkisi altındadır. Bu sinirsel etkilerin dengesi adeta bir tahteravalli gibi değişiklik göstererek penisin durumunu etkiler ve dengeler.

Örneğin korku hissedildiğinde baskın olan adrenalin penise giden kan akımını azaltarak penisin büzüşmesine neden olur. Aynı mekanizma ile performans kaygısı hisseden birinde stres nedeniyle ereksiyon kalitesi düşer, corpus cavernozumlar gevşer.

Dolayısıyla penis yumuşar. Bahsettiğiniz ilaçlar bu dengeyi etkiler, belirli bir miktarda penis dokusu içinde sürekli salgılanmakta olan ve sertleşmeyi sonlandırmaya yönelik bir enzimi bloke ederek dolaylı yoldan sertleşmeyi destekler.

Bu tip ilaçlar damar ve kan akımını etkiler, çocuk olması ve döl hücreleri ile bir ilgileri yoktur. Bazı kişilerde boşalmayı biraz geciktirdiği bilinir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder