Derya Özel İki yaş krizini yenin
HABERİ PAYLAŞ

İki yaş krizini yenin

Haberin Devamı

Kızlarım geçen hafta 7 yaşına girdi. Zaman göz açıp kapayana kadar geçiyor. Şimdi yaşadığım rahatlık bana uzun zaman önce gibi gelen ikiz bebekli hayatın zorluklarını unutturdu bile. Bebekliklerinin ilk aylarını saymazsak, sonrası aslında çocuk oyuncağıymış. Çünkü o zaman ben de en az onlar kadar sudan çıkmış balık gibiydim. İki yaş sendromuysa yine beni en çok zorlayan dönem olmuştu.

Ne zaman ki, bebeklerimin bu dönemde konuşamadığı için kendini anlatamama sıkıntısı olduğunu çözdüm, o zaman bu hikaye bir anlam ve kolaylık kazanmaya başladı. Bir de halimi düşünün; ikiz bebeklerin iki ayrı yaş sendromu...

Hem birbirlerine atarlılar, hem de bana. Kimse üzerime teker teker gelmiyor... Sonra konuştuğum pedagogların tamamından aynı şeyi duydum: “Dertleri anlaşılmak.” Düşünsenize, bir türlü derdinizi anlatamıyorsunuz, konuşamıyorsunuz, hareket alanınız sınırlı... Ne hissederdiniz?

İşte iki yaş sendromu dediğimiz şey kısaca bu: Anlaşılamamak. Şimdi iki yaş krizindeki bebeğinize daha farklı gözle bakacak ve onu anlamaya çalışacaksınız. Ağlayan çocuğunuza, ağlamadan anlatırsa onu daha iyi anlayacağınızı söyleyeceksiniz. İletişim iki yaşında başlıyor.

BAHARLA GELEN DERT: ALERJİ

Bebekliğimden beri polen alerjisinden muzdaribim. Neyse ki kızlarımda böyle bir şey yaşamadım. Peki baharda hortlayan bu alerjilerle baş etmek için neler yapabiliriz?

■ Dışarıda mutlaka polen maskesi takılmalı.

■ Ev ve okul, öğleden sonra havalandırılmalı.

■ Otomobil camlarını gerekmedikçe açmamalı ve polen filtreleri değiştirilmeli.

■ Gözlerin yanını da örten güneş gözlükleri kullanılabilir. Gözlükler polen yapışabileceği için sık sık yıkanmalı.

■ Eve gelince kıyafetler değiştirilmeli, burun içi temizlenip duş alınmalı.

■ Dış ortam aktivitelerini azaltmalı, özellikle polenlerin yoğun olduğu sabah ve öğlen saatlerinde dışarı çıkılmamalı (10.00-16.00 arası). Yeşil alanlardan uzak durulmalı.

■ Polen mevsiminde açık havada spor yapılmamalı.

■ Özellikle bu dönemde toz, sigara dumanı, boya kokusu, parfüm gibi etkenlerden uzak durulmalı.

Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayfer Yükselen şunları söylüyor: “Bahar alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan bulguları tedavi etmek için en çok uygulanan seçenek ilaç tedavisi. İlaçları ancak doktor muayenesi ve reçetesiyle kullanabilirsiniz. İlaçlar şikayetlerinizi azaltır.”

Tavsiye ediyorum

Çocuklara bulmaca çözdürmek en sevdiğim şeylerden biri. Biz önce ufak yap-bozlarla başlamıştık. Daha sonra çocuk dergilerinin mini bulmacalarını çözer olduk. Şu sıralar çocuklar için favorimiz sudokular... Sudoku kitaplarını tavsiye ediyorum. Bulmacaları çocuğunuzla birlikte çözerek hem kaliteli vakit geçirebilir hem de beyin gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Etkinlik kuşu

İstanbul


Zorlu Alışveriş Merkezi’nin çocuk etkinlik alanında her hafta sonu birbirinden eğlenceli aktiviteler düzenleniyor. Bu haftaki konsept, “Renkli Yumurtalar”. Minik ziyaretçiler yumurtaları kendi isteklerine göre rengarenk boyayıp, özel tasarımlarını yapacak. Bugün ücretsiz olarak gerçekleştirilen bu etkinlik, 12:00-18:00 saatleri arasında Zorlu Alışveriş Merkezi Metro Katı Çocuk Etkinlik Alanı’nda...

Bursa

2010 yılından beri profesyonel fotoğrafçılık yapan Gamze Bozkaya, bugüne kadar yaptığı çalışmalar arasından seçtiği eserleri ‘Çocuk Gözleriyle’ başlığı altında sanatseverlerle buluşturuyor. Aynı zamanda sosyal medya uzmanı olan Bozkaya’nın ilk kişisel sergisi olan ‘Çocuk Gözleriyle’, 17-21 Nisan tarihleri arasında Bursa Kent Meydanı AVM’de-1 Çarşı Katı’nda görülebilecek.

Ankara

‘Ben ve Sen’ isimli tiyatro oyununda, birbirlerini çok seven kentli iki çocuk, nereden geleceği belli olmayan tehlikelere karşı bir dünya yaratırlar. Artık ne oyunları eğlenceli ne de dostlukları kuvvetlidir. Kendi yarattıkları, korku dolu dünyadan, sevgi ve güven bağlarını örerek kurtulacaklardır.

Detaylı bilgi ve saatler için Stüdyo Sahne Ankara Tel: (0312) 397 30 24

Sıradaki haber yükleniyor...
holder