Siyaset İhsanoğlu ile hükümetin arası nasıl bozulmuştu?
Paylaş
İhsanoğlu ile hükümetin arası nasıl bozulmuştu?

Mısır'daki darbe, geçen yılın ağustos ayında İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile hükümetin arasını bozmuştu. Şu an CHP ve MHP'nin çatı adayı olan İhsanoğlu için o dönemde Başbakan Erdoğan, Bekir Bozdağ ve Hüseyin Çelik sert açıklamalar yapmıştı

Mısır’daki askeri darbeye sessiz kalmakla suçlanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, geçen ağustos ayında AK Parti Hükümeti’nin hedefine girmişti. Başbakan Erdoğan'ın sert ifadelerle rahatsızlığını dile getirmesinin ardından dönemin Başbakan Yardımcısı Bozdağ “Ben İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri olsam Mısır’daki zulme sessiz kalmanın onursuzluğunu taşıyamam, istifamı basar oradan ayrılırdım” demiş, AK Parti Sözcüsü Çelik ise “İhsanoğlu’nun seçilmesi için Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız’ın çabalarını hatırladıkça ‘yazık’ diyorum” ifadesini kullanmıştı.

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun son olarak da, Cumhuriyet'ten Duygu Güvenç ile yaptığı röportaj'da "Suriye’de 'Esad’lı geçiş' önermesi, Erdoğan'la ipleri koparmıştı.

GERGİNLİĞİN KRONOLOJİSİ


Erdoğan 17 Ağustos'ta Bursa’da yaptığı konuşmada, “İslam İşbirliği Teşkilatı’nın aynaya bakacak yüzü kalmamıştır” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik de Twitter’daki hesabından İhsanoğlu’nu bombaladı.

NE İŞ YAPAR?


Hüseyin Çelik şu ifadeleri kullandı: “İhsanoğlu’nun ne iş yaptığını bilen var mı? Bu zat, darbeden sonra Mursi’yi suçlamıştı. İhsanoğlu’nun İİT Genel Sekreteri seçilmesi için sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız’ın büyük çabalarını hatırladıkça ‘yazık’ diyorum. Teşkilat, böyle günlerde sesini yükseltmeyecek de ne zaman yükseltecek? Yoksa teşkilatta herkes parası kadar mı etkin? Yoksa General Sisi’ye giden paralarla İİT’nın suskunluk kaynağı aynı mı?”

'İKİNCİ TÜRKİYE'


Dönemin Başbakan Yardımcısı, şimdiki Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise “Mısır’ın, ikinci bir Türkiye olmasını istemiyorlar. Mısır’da, Türkiye’de olduğu gibi bir başka Tayyip Erdoğan çıkmasını istemiyorlar” dedi. İİT’nın kralların çıkarlarının değil İslam’ın teşkilatı olduğunu ifade eden Bozdağ, “Ben İİT Genel Sekreteri olsam, zulüm karşısında İslam ülkelerini işbirliğine davet ederdim. Eğer işbirliğine yanaşmazlarsa, sessiz kalmanın onursuzluğunu taşıyamam, istifamı basar oradan ayrılırdım” diye konuştu.

İHSANOĞLU MURSİ'Yİ ELEŞTİRMİŞTİ


Ekmeleddin İhsanoğlu, Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve üyesi olduğu Müslüman Kardeşler örgütü ile ilgili eleştirel açıklamalar yapmıştı. İhsanoğlu, Mursi’nin uzlaşma yerine Müslüman Kardeşler’in görüşleri doğrultusunda kararlar almasının kutuplaşmayı artırdığını söylemişti. İhsanoğlu, Müslüman Kardeşler’in hazırladığı anayasanın düşük katılımla kabulü, ekonomik ve sosyal sebepler ve basınla olan ilişkilerin Mısır’ı bu duruma sürüklediğini kaydetmişti

İHSANOĞLU MISIR DOĞUMLU


Mısır doğumlu olan ve eğitiminin büyük bölümünü bu ülkede tamamlayan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, AK Parti döneminde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri seçildi. 1 Ocak 2005’ten beri bu görevde bulunan İhsanoğlu, teşkilatın seçimle göreve gelen ilk genel sekreteri ve ilk Türk genel sekreteri olma özelliklerini taşıyor. İhsanoğlu’nun bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası hakkında çok sayıda eseri bulunuyor.

Haberin Devamı