Ekonomi İhracatçı yine de iddialı

İhracatçı yine de iddialı

Paylaş
İhracatçı yine de iddialı

Krizde yüzde 20'nin üzerinde daralan ihracatta 2010'a ilişkin beklentiler iyimser. İhracatçılar Meclisi Başkanı Büyükekşi, 2010'da 111 milyar dolar ihracat hedeflediklerini söyledi

HEDEF 111 MİLYAR DOLAR

Kriz yılında pazarda yüzde 20’nin üzerinde daralmalar gören ihracatçılar, gelecek yıl için umutlu. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi, son üç ayda dünyada toparlanmanın başladığını belirterek, 2010 yılında 111 milyar dolar ihracat hedeflediklerini açıkladı. Bu rakam 127.5 milyar dolar ihracata imza atılan 2008’e göre çok düşük, ama bu yıla kıyasla en az yüzde 11 büyüme anlamına geliyor.

TEKSTİLDE TALEP ERTELENDİ

Büyükekşi, ihracatta alternatif pazarlara yönelme stratejisine devam edeceklerini belirterek, “Afrika, Latin Amerika ve Uzak Doğu’ya ilgimiz sürecek” dedi. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle de tekstilde yüzde 15 artış beklediklerini kaydetti. Gülle, ertelenmiş talebin ortaya çıkmasıyla, sektörün yıl sonunda 6-6.5 milyar dolar ihracatı yakalayacağını belirtti.

MADENCİLER YASA BEKLİYOR

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu ise maden sektörünün 2010 yılı ihracatından umutlu olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Son üç ayda gözle görülür bir artış sağlandı. Bu artışın yeni yılda da devam etmesini bekliyoruz. Ancak iptal edilen Maden Yasası tekrar yürürlüğe girmezse büyük sıkıntı yaşarız, eğer çözülürse de 2010 sonunda ihracat beklentimiz 3 milyar dolar.”

KONUT HALI SATIŞINI ETKİLER

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Yılmaz dünyada düşen kredi faizlerinin inşaat sektörüne olumlu yansıyacağını ve konut satışlarında bir artış olacağını düşündüğünü, bu durumun halı ihracatına olumlu yansıyacağını söyledi. İbrahim Yılmaz, “2009 yılında halı sektöründe eksi 7 gibi çok minimal bir oranla en az düşüşün yaşandığını göz önüne aldığımızda 2010’da 1.3 milyar dolar ihracat bekliyorum” dedi.

2

Haberin Devamı