Sağlık İftarda hızlı yemeyin

İftarda hızlı yemeyin

Paylaş
İftarda hızlı yemeyin

Uzun bir açlık dönemi sonrası iftar yapılacağı için hızlı bir şekilde yemek yenilmesi, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle besinler, çok iyi çiğnenmeli ve yavaş yenilmeli

Aşırı sıcakların metabolizmayı etkilediğine vurgu yapan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Akbaba, oruç tutanların sağlık açısından beslenmelerine dikkat etmesini istedi.

Haberin Devamı

Vücudun ihtiyaç duyduğu kalori ve sıvı gereksinimlerinin dengelenmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Akbaba, "Gereken enerji ve besin öğeleri iftar, geniş zamana yayılan 1-2 ara öğün ve sahura dağıtılmalı. Yatmadan önce aşırı yemek yerine, sahura kalmak çok daha sağlıklı olacaktır" dedi.

SAHURDA YUMURTA UYARISI

Mutlaka sahura kalkılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Akbaba, şunları kaydetti:

"Sahurda ağır yağlı yemekler yerine kahvaltılık besinleri ve hafif su oranı yüksek gıdaları tercih etmeliyiz. Peynir çeşitleri, süt, süt ürünleri ve yumurta gibi protein oranı yüksek olan gıdalar hem mideyi yormaz hem de daha uzun süre tokluk hissi verir. Bu gıdalar içerisinden yumurtaya özellikle vurgu yapmak istiyorum. Sahur sofralarında bulunmasında fayda vardır. Ayrıca yoğurt, ayran ve cacık tüketimi de içerisindeki yararlı bakteriler nedeniyle bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca sahurda tatlı tüketmek istersek mutlaka hafif olan sütlü tatlıların tüketilmesi gerekir, baklava gibi ağır yağlı tatlılar mideyi çok yorabilir. İçecek olarak ise süt, çay, taze sıkılmış meyve suyu, bitki veya meyve çayı tüketilebilir."

Haberin Devamı

YEMEĞE BİRDEN ABANMAYIN

Uzun bir açlık dönemi sonrası iftarın yapıldığını anımsatan Prof. Dr. Muhsin Akbaba, şöyle devam etti:

"İftarda aniden hızlı bir şekilde yemek yenilmemelidir. Mümkünse çorba ile başlanmalıdır, ardından ana yemeklere devam edilmelidir. Besinler çok iyi çiğnenmeli, yavaş yenilmeli. Birden ağır yemekler yenmemelidir. Daha hafif ve sağlıklı olması için yiyecekler kızartma ve kavurma yerine, haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır. Et, etli veya etsiz sebze yemekleri, pilav, makarna, esmer ekmek gibi tahıllar, kuru baklagil yemekleri, yoğurt, ayran, cacık, salata, meyve gibi lif oranı yüksek alternatiflerden 3 çeşit seçerek oluşturulan bir iftar yemeğinin sindirimi de daha kolay olacaktır. İftar ile sahur arasında ise, taze meyve, süt, yoğurt gibi alternatifler tüketilmesi daha yararlı olacaktır. İftardan 1-2 saat sonra yürüyüş gibi aktiviteler yapılması sağlık açısından uygun olacaktır."

Haberin Devamı

Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, (DHA)