Ekonomi İftar sofrasına günde 45 lira

İftar sofrasına günde 45 lira

Paylaş
İftar sofrasına günde 45 lira

Oruç açmanın maliyeti bir yılda 15.25 oranında bir başka ifadeyle 178 lira arttı. Bu yıl Ramazan boyunca 4 kişilik bir ailenin iftar bedeli 1168 iradan 1346 liraya çıktı. Günlük iftar bedeli ise 45 lira oldu

Türkiye Kamu-Sen’in yaptığı araştırmaya göre; Ramazan boyunca 4 kişilik bir ailenin oruç açmasının maliyeti 1168 liradan 1346 liraya çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu verileri ile piyasa rakamlarından yola çıkılarak yapılan araştırmada; bir vatandaşın, oruç tuttuğu süre boyunca ihtiyaç duyduğu enerji, vitamin ve minerallerin sağlanabilmesi için gerekli olan gıda ürünleri ve miktarları tespit edildi.

Haberin Devamı

GÜNLÜK 45 LİRAYA ÇIKTI

Oruç ibadetini yerine getiren bir kişi, sağlıklı şekilde aktivitelerini sürdürmek için günlük 3 bin kaloriye ihtiyaç duyuyor. Geleneksel Ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloya göre; 4 kişilik ailenin günlük iftar bedeli 44.88 lira, Ramazan boyunca oruç açma maliyeti ise 1346 liraya ulaşıyor. Bu rakam geçen yıl günlük 38.94, aylık 1168 lira idi. Oruç açma maliyeti bir yılda yüzde 15.25 arttı.

MAAŞIN YARIDAN FAZLASI

Araştırmayı değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ortalama memur maaşının 2159 lira olduğunu belirterek şunları söyledi: “Yalnızca oruç açmak için bir memur, maaşının yüzde 62.4’ünü yani yaklaşık üçte ikisini ayırmak zorunda. Ramazan geldiğinde fahiş zamlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bir yıllık enflasyon yüzde 9.66 olmasına rağmen, Ramazan enflasyonu yüzde 15-16 öngörülüyor. Memurlara enflasyon farkı ödenmesi zorunlu hale geldi.”

Haberin Devamı

''FİYATI ARTIRANDAN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN''

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Gıda sektöründe faaliyet gösteren esnaf Ramazan’da yüzde 30 daha fazla hareketlilik yaşıyor. Bu da piyasaya 3-4 milyar lira daha fazla paranın girmesi demek. Vatandaşımız fiyatları takip etsin, esnafımızda fiyat artışı yok. Fiyatları artıranlardan da alışveriş yapılmasın. Büyük rekabet içindeki marketlerin Ramazan paketi fiyatlarına, ürünlerin kalitesine dikkat edilsin” dedi.

SAĞLIKSIZ ÜRÜNLERE DİKKAT

Ramazan’ın esnaf için hareketli bir dönem olduğunu belirten Bendevi Palandöken, piyasadaki mevzuata aykırı, sağlıksız ürünlerin tüketiciye ulaşmasının önlenmesi için Sağlık Bakanlığı ve zabıta ekiplerinin denetimlerini sıklaştırmalarını istedi. Palandöken, “Merdiven altı dökme, arabaların arkasında açıkta, etiketsiz satılan tatlı çeşitleri, unlu mamuller, et ve et ürünleri kesinlikle alınmamalı. Alınan her ürünün son kullanma tarihine iyi bakılmalı” diye uyardı.

POSTA