Tamer Heper İdari cezadır
HABERİ PAYLAŞ

İdari cezadır

Haberin Devamı

Erkek berberiyim. İşyerime meslek öğrenmesi için aldığım vatandaş beni şikayet etmiş. İlk celsede 15.000 TL ceza verildi, buna itiraz ettim. Bu sırada öğrendim ki benim yanımda meslek öğrenirken bir başka yerden sigortalı imiş. Şimdi ne yapmalıyım? ● R.D.

Bir işyerinde çalışan işçilerin işverenden talep edebileceği ödemeler vardır, bir de işyerinde uyulması gereken hususlara uyulmaması halinde işverene verilen para cezaları vardır. Bunlardan hangisinin size uygulandığını tam olarak bilmeden net yanıt vermek hatalı olur. Ancak size verilen ‘ceza’dan söz ettiğinize göre; İş Kanunu’ndaki idari cezalardan biri verilmiş olmalı.

Bunlar çok çeşitlidir. Örneğin: İşyerini bildirme yükümlüğüne aykırılık, çalışma belgesi düzenleme yükümlüğüne aykırılık, yıllık ücretli izin hükümlerine aykırılık, dil-ırk-cinsiyet-siyasal düşünce vs, ayrımı yapılması, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hükümlere aykırılık ve sayamayacağım pek çok nedenle işverene para cezası verilebilir. Bu para cezaları işçi sayısı ile çarpılarak verilebilir. Dolayısı ile bunlar idari para cezasıdır.

MİKTARI BİRAZ FAZLA!

Size bunlardan biri için verilmiş olabilir ama bahsettiğiniz 15.000 TL işyeriniz itibarıyla oldukça yüksek bir para cezası. Bu derece yüksek para cezaları ya çok işçi çalıştırılan yerlerde görülür veya işçi sağlığı konusunda yeterli önlemleri almamış sanayi işyerleri gibi yerlerde görülür. Bir berber dükkanı için biraz yüksek gibi görünüyor.

Bir berber dükkanı için bu seviyede verilecek cezanın tek nedeni olarak, işçi bulmada aracılık gibi bir faaliyet düşünülür ki ben sizin için buna pek ihtimal vermiyorum. Siz itirazınızı yapmışsınız. Bunlar idari cezalar olduğu için idare mahkemelerinde itirazı mümkündür. Şayet süresi içinde bu itirazı yaptıysanız neticesini bekleyeceksiniz. Başkaca yapacak bir işleminiz yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder