Sağlık İçmeseniz de felç olabilirsiniz

İçmeseniz de felç olabilirsiniz

Paylaş
İçmeseniz de felç olabilirsiniz

Sigaranın daha önce ilişkilendirmediğimiz birçok hastalığa daha sebep olduğu kesin olarak kanıtlandı. Uzmanlar uyarıyor:"Pasif sigara dumanına maruz kalmak, beyin felci riski oluşturuyor"

Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığı’nın 1964’te yayınlanan raporunun üzerinden 50 yıl geçti. Dünyada sigara tüketimi için dönüm noktası olarak bilinen bu raporun yayınlanmasından günümüze, sigara içmenin neden olduğu hastalıkların çeşitleri de hızla değişti.

Haberin Devamı

ABD Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde 50 yıllık bilançoyu açıkladı ve sigaranın neden olduğu yeni keşfedilen hastalıkları sıraladı.

İLTİHABI KÖRÜKLÜYOR

Sigara içmek neredeyse bütün vücut organlarına hasar ve doğmamış bebeğe zarar veren bir sağlık sorunu. Şeker hastalığı, romatizma, bağırsak kanseri gibi sık görülen hastalıkların temelinde sigara bulunuyor. Pasif sigara dumanına maruziyet de kanser, solunum, kalp damar hastalıkları ile doğrudan ilişkili ve bebek-çocuk sağlığı üzerinde olumsuz etkileri var. Son 50 yılda kadınlarda sigara içme oranının oldukça artmış olması nedeniyle kadınlarda görülen akciğer kanserleri, KOAH ve kalp damar hastalıklarının sıklığı bu hastalıkların erkeklerde görülme oranına yaklaşmış durumda. Sigara birçok hastalığın yanı sıra vücutta iltihabi reaksiyonları körüklüyor, bağışıklık sistemini de bozuyor.

Haberin Devamı

Sigaranın ayrıca makula dejenerasyonu dediğimiz; gözde ana görme noktasının bozulması ve körlüğe giden süreçte de etkisi olduğu ortaya kondu.

Hamilelerin sigara içmesinin ise, doğacak bebekte çeşitli ağız ve yüz yarıklarına neden olduğu tespit edildi.

Verem, şeker hastalığı, dış gebelik, erkeklerde cinsel işlevsel bozuklukları ve romatizmanın da sigarayla kesin ilişkisi saptandı.

PASİF İÇİCİLER FELÇ RİSKİ ALTINDA

Araştırmada, kendisi sigara içmediği halde pasif sigara dumanına maruz kalan insanların beyin felci geçirebileceği tespit edildi. Beyin damarlarının pıhtıyla tıkanması sebebiyle gelişen ani kol-bacak hissizliği ve bazı yüz felçleri gibi rahatsızlıkların da pasif sigara içiciliğiyle net olarak ilişkisi ortaya kondu.

ABD Sağlık Bakanlığı’nın raporuna dikkat çeken Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı yaptığı açıklamada “Maalesef ülkemizde sigara ilişkili hastalık hasarlarını, hastalık yükünü ve ölüm sayılarını kesin olarak gösterecek araştırmalar mevcut değil ve ülkemizdeki bilançoyu ABD Sağlık Bakanlığı gibi verme olanağımız yok” dedi.