Siyaset HSYK'dan 'Balyoz hakimi' açıklaması
Paylaş
HSYK'dan 'Balyoz hakimi' açıklaması

'Balyoz Davası nedeniyle değil, rüşvet iddiaları nedeniyle başka yere atadık'

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili Ahmet Hamsici, “10 ve 14 üncü Ağır Ceza Mahkemelerinin başkanları 'Balyoz Davası' sebebiyle değil, soruşturma dosyası sebebiyle başka mahallerde yetkilendirildikten sonra, bu mahkemelere yine Özel Yetkili Mahkemelerde üye olarak çalışan hakimler arasından görevlendirme yapılmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Hamsici, HSYK'nın internet sitesinde yaptığı açıklamasında, İstanbul Özel Yetkili 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin kamuoyunda “Balyoz Davası” olarak adlandırılan davanın duruşmasında, bazı sanıkların tutuklanmasına karar vermesi üzerine, yargılamanın başlamasından 2 gün önce mahkeme başkanının değiştirilmesinin eleştiri konusu yapılması sebebiyle, kamuoyunu bilgilendirme amacıyla açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Hamsici, şunları kaydetti:

“İstanbul 10 ve 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanları hakkında yürütülen 'resmi sıfatlarının gerektirdiği saygınlık ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunma, irtikapta bulunma ve rüşvet alma iddialarını içeren' soruşturmalar sonucunda aynı yerde göreve devamlarının soruşturmaların selametine ve yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğinden, görev yerlerinin değiştirilmesi teklifini içeren soruşturma raporu Kurulumuzca 13 Aralık 2010 tarihinde görüşülüp, adı geçen başkanların bu görevlerinden alınarak başka bir yargı alanında görevlendirilmelerine, Sayın Bakanın katılmadığı toplantıda 21 Kurul Üyemizin oybirliğiyle karar verilmiştir.

Haberin Devamı

10 ve 14'üncü Ağır Ceza Mahkemeleri'nin Başkanları 'Balyoz Davası' sebebiyle değil, yukarıda izah olunan soruşturma dosyası sebebiyle başka mahallerde yetkilendirildikten sonra, bu mahkemelere yine Özel Yetkili Mahkemelerde üye olarak çalışan hakimler arasından görevlendirme yapılmıştır. Tartışma konusu yapılan 10 uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına atanan Hakim Ömer Diken önceki Kurul tarafından 2008 yılında İstanbul Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Üyeliğine atanmış, mesleki geçmişi itibarıyla da 10 uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına atanması Genel Kurulumuzca uygun görülmüştür.

Soruşturma sebebiyle zorunlu olarak yapılan değişikliğe başka anlamlar yüklenmesi, heyete müdahale tartışmaları yapılması yargıya duyulan güveni zedelediğinden böyle bir açıklama yapılmasına gerek görülmüştür.

Son verilen tutuklama kararlarının yargısal faaliyete ilişkin olması nedeniyle, kararlara yönelik itirazların yargısal yollarla talep edilmesi gerektiğini, Kurulumuzun bu kararlara ilişkin herhangi bir görev ve yetkisinin bulunmadığını kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Haberin Devamı

ÇİÇEK, 'HSYK AÇIKLAMA YAPSIN' DEMİŞTİ

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, mahkeme heyetinin değiştirilmesinin ardından Balyoz davasında tutuklama kararlarının çıktığının anımsatılması üzerine “Mahkeme başkanları zannediyorum oybirliği ile değişti. Eğer bir konu oybirliği ile karara bağlanıyorsa çok farklı yerlerden gelenler açısından ortada değişmeyi gerektirecek bir durum var demektir. Kamuoyunda böyle bir tereddüt varsa ortadan kaldırmak da HSYK’nin görevidir. Buradan da bir çağrı yapmış olun ki bu konuda kamuoyunda bir tereddüt kalmasın, HSYK bir açıklama yapsın uygun görüyorsa” dedi.