Sağlık Hormonlarınız normal seviyede mi? (Bel, bacak ve basen nasıl eritilir?)

Hormonlarınız normal seviyede mi? (Bel, bacak ve basen nasıl eritilir?)

Paylaş
Hormonlarınız normal seviyede mi? (Bel, bacak ve basen nasıl eritilir?)

Bölgesel yağlanmada genetiğin dışında hormonal düzensizliğinin de rolü var. Peki bölgesel fazlalıklardan kurtulmak için ne yapmak gerekir? Dr. Ayça Kaya anlattı

Göbek çevresi kalınsa

Bel çevresi kalın olanlarda insülin hormon yüksekliği bulunur. İnsülin pankreasımızdan salgılanan bir hormon. Vücudumuza giren şekeri hücre içine sokarak kullanılmasını sağlar. Bel çevresi kalınlaşmaya başladığı zaman insülin yeterli gelmez ve pankreastan daha fazla insülin salgılanır. Bu durumda iştah çok açılır ve vücut daha çok yağlanır. Şeker hastalığının da ayak sesleri ortaya çıkmaya başlar.

Basen çevresi genişse

Basen çevresi geniş olanlarda östrojen dengesizliği vardır. Östrojen büyük ölçüde yumurtalıklardan az miktarda da yağ hücrelerinden salgılanan kadınlık hormonudur. Bu duruma adet düzensizliği eşlik edebilir.

Üst gövde şişmansa

Üst gövde kilolarından sorumlu hormon ise böbrek üstü bezlerinden salgılanan kortizol hormon yüksekliğidir. Bu durumda yüzde yuvarlaklaşma ve kırmızılaşma, gövdede menekşe rengi çatlaklar ve tansiyon yüksekliği ortaya çıkabilir.

EN ETKİLİ EGZERSİZ: YÜZME

Bölgesel fazlalıklardan kurtulmak için dengeli ve az yemek ve hareketi artırmak gerekiyor. Özellikle bölgeye göre yapılacak direnç egzersizleri çok önemli. Kollar için küçük ağırlıklarla sık tekrarlı egzersizler yapılabilir. Göbek için kısa mekik ve alt karın hareketleri, bacak ve basen için bisiklet en güzel egzersizlerdir. Tüm vücuda etkili en iyi egzersiz ise yüzmedir. Hem aktif egzersizdir hem suya karşı yapıldığı için direnç egzersizidir hem de tüm kasları ayrı ayrı esnetip gerer.

ŞİŞMANLATMAYAN MANTI

Malzemeler: 4 tane kabak, 4 tane havuç, 1 kase yoğurt, 3 diş sarımsak, 200 gram kıyma, 1 kuru soğan, 1 yemek kaşığı sumak, kuru nane, karabiber.

YAPILIŞI: Kabak ve havuçlar yuvarlak doğranır, buharda haşlanır. Kıyma soğanla birlikte kavrulur. Sarımsaklı yoğurt yapılır. Kabaklar ve havuçlar tabağın altına yerleştirilir, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür, kavrulmuş kıyma en üste koyulur, nane ve sumakla süslenerek servis yapılır.

TOPU SIK BIRAK

Sırt üstü uzanın. Kollarınız yanda olsun. Küçük bir topu bacaklarınızın arasına alıp dizlerinizi yerden 90 derece açıyla kaldırın. Bu pozisyonda bacaklarınızın arasındaki topu sıkıp bırakarak kalça ve iç bacak kaslarınızı çalıştırın.



YARIN: Ödem atıcı öneriler


Haberin Devamı