Prof. Dr. Derin Kösebay Hormonlar stresi sevmez...
HABERİ PAYLAŞ

Hormonlar stresi sevmez...

Haberin Devamı

Genç yaştaki kadınlarda ve genç kızlarda hormon dengesizlikleri ve strese bağlı adet düzensizlikleri görülebiliyor. Yıllar geçip hayatınız düzeldikçe, işler yoluna girdikçe hormonlar daha sorunsuz çalışıyor ve sıkıntı bitiyor

Ya anne olamazsam?

2001’den beri adet düzensizliğim var. Doktor “Yumurtlama gerçekleşmiyor” dedi, doğum kontrol hapı verdi. Bu adet düzensizliği devam ederse ileride anne olamama gibi bir ihtimal olabilir mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, genç yaşlarda hormonal dengesizlikler ve buna bağlı adet bozuklukları olabilir. Çoğu kere stres bu dengesizliklere neden oluyor. Zaman içinde işler yoluna girdikçe hayat daha düzenli oldukça hormonların da çalışması normale dönüyor.

[[HAFTAYA]]

Polikistik over’im varmış

Polikistik over teşhisi konuldu. 2 yıllık evliyim. İlaç kullandım, faydasını görmedim. Hap kalp çarpıntısı yaptı. Bir doktor normal yolla hamile kalabilmem için bazı ilaçlar verdi. Bunları 100 gün kullanmamı istedi. Kesin hamile kalacağımı söyledi. Doğru mudur? CEVAP Sevgili okuyucumuz, bahsettiğiniz ilaçlar polikistik over hastalığında kullanılabilir. Ama 100 gün içinde gebe kalıp kalamayacağınızı bilemem. Gebe kalamamanızın tek nedeni yumurtalıklardaki bu durum mu? Diğer tetkikler yapıldı mı? (Eşinizin muayenesi, rahim filmi gibi). Sizdeki tek sorun yumurtlamanın olmaması ise kullandığınız ilaçlarla yumurtlamanın olup olmadığının takip edilmesi, size yumurtlama gününün bildirilmesi ve hatta o günlerde gebelik şansını artırmak için aşılama gibi yöntemlerden yararlanılması gerekebilir. Son olarak da yumurtlama için daha etkili ilaçların kullanılabileceğini söylemem gerek.

Karım ameliyat sonucu menopoza girdi

Eşim 54 yaşında. 8 yıl önce yumurtalıkları ve rahmi alındı, menopoza girdi. Hâlâ ateş basıyor. Menopoz dışında bir rahatsızlığı yok. Hekimimiz hormon tedavisine sıcak bakmıyor. Bitkisel ilaçlar tavsiye etti. Eşim ilaç kullanmaktan hoşlanmıyor. Rutin muayene için bile doktora götüremiyorum. Eşimi bekleyen riskler nedir? Nasıl önlem alabilirim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, yazdıklarınızı okuyunca üzerinde roman yazılacak kadar uzun ve zor bir soru olduğunu düşündüm. Ama kısa kısa düşüncelerimi de aktarmak istiyorum. Eşiniz cerrahi olarak menopoza sokulmuş ama zaten Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 46-47 civarında. Yani ameliyat olmasa da kısa bir süre sonra menopoza girecekti. Menopozda yapılacak şeyleri sıralarsak (Eğer bu konuyu bilen bir doktor sakıncalı demedikçe) hormon kullanmak, spor yapmak ve eğer kilo fazlalığı varsa bundan kurtulmak, her sene mamografi çektirmek, senede bir doktor kontrollerinin yapılmasıdır. Menopozda pek çok kadında az veya çok psikolojik sorunlar ortaya çıkabiliyor. Yukarda yazdıklarıma uyulursa genellikle sorun halledilebilir. Ama bazen psikolojik destek gerekebilir. Bence bir kadın doğum hekiminiz olmalı. O bütün bu sorunları çözümünde size yol gösterebilir, sevgiler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder