Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Hormonlar harekete geçer
HABERİ PAYLAŞ

Hormonlar harekete geçer

Haberin Devamı

Ergenlik yaşı herkeste aynı değil. Çünkü her birimizin biyolojik saati farklı. Gün gelince zaten hormonlar harekete geçiyor, gereken salgıyı yapıyor. Böylece erkekteki cinsel olgunlaşma başlıyor. Bekleyin ve boşuna üzülmeyin...

SORU: Çocuk sahibi olabilir miyiz?
34 yaşında, 15 aylık evli kadınım. Korunmadık ama çocuğumuz olmadı. Eşim üroloğa gitti, enfeksiyon yok, hormonları normal. Androlog elle muayene etti. Sperm kanalları normal, varikosel yok. Sperm analizini gönderiyorum. Bu değerlerle normal hamilelik gercekleşebilir mi?

CEVAP
Bir erkeğin çocuk sahibi olabilmesi için menisinde hatta testisinde çok az sayıda sperm hücresi olması yeterlidir. Sayı, hareketlilik, normal yapı, kromozomal yapı gibi unsurlar hamilelik ihtimalleri üzerinde çok etkilidir ama sperm hücresi varlığı tedavi ile dahi olsa çocuk sahibi olabilmenizi sağlayabilir.

Erkek kısırlığı konusuna özellikle eğilen bir üroloji-androloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

SORU: Nasıl ölçülür?
Penisimin boyunu nasıl ölçmem gerekiyor? Normal penisin boyu ne kadar olmalıdır ki cinsel ilişki rahat gerçekleşsin?

CEVAP
Teknik olarak rahatça duhul yapabilen 8-10 santimlik penis boyu tüm fonksiyonlar için yeterlidir. Penis boyu organ sertleşmişken üst yani göbek deliği hizasından ve penisin hemen kök kısmına baskı yapılarak (burada göbeğin alt kısmından sarkan yağ dokusu ölçüm değerini az gösterir) ölçülmelidir. Penis çapının fonksiyon açısından anlamı yoktur.

Mukayese yaparken kadın vajinasının doğumda 3-4 kiloluk bir çocuğun dahi geçişine imkan verecek derecede esnek olduğunu ve penis boyundaki birkaç santimlik farkın daha ziyade kendinizin farkında olduğunuz teknik olarak önemsiz bir husus olduğunu unutmayınız.

SORU: Benden neden sperm gelmiyor?
16 yaşındayım, Mastürbasyon yaptığımda sperm gelmiyor. Çok korkuyorum. Arkadaşlarımın hepsi kendilerinden sperm geldiğini söylüyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP
Ergenlik yaşı kişiler arasında farkılık gösterebilir, herkesin bir biyolojik saati vardır. Günü gelince hormonlar salgılanır ve cinsel olgunlaşma başlar. Önümüzdeki 12-18 ayda bu değişiklikler başlayacaktır. Kendinize gereksiz sıkıntı yaratmayın.

SORU: İlişkide tam sertleşme olmuyor
Ben günde birkaç defa mastürbasyon yapıyorum. Sertleşmede sorun yok ama cinsel ilişkide tam sertleşme olmuyor? Acaba neden?

CEVAP
Mastürbasyon sırasında tam sertleşme olması probleminizin fiziksel değil, psikolojik olduğunu açık olarak ortaya koyuyor. Bu partner tarafından yeterince uyarılamama veya performans kuşkusu gibi çok değişik nedenlerden ortaya çıkabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder