Prof. Dr. Derin Kösebay Hormonlar birbiriyle bağlantılı
HABERİ PAYLAŞ

Hormonlar birbiriyle bağlantılı

Adet düzensizliği ve tüy artışı hormonal bir bozukluğun belirtisi. İnsan vücudunda hormon salgılayan sistemler bağlantılıdır ve birbirinin çalışmasını etkileyebilecek bir uyum içindedir. Bu yüzden mutlaka doktora başvurulmalı

Akıntı neden geçmiyor?

34 yaşındayım. Üç aydır vajinal bölgede kaşıntı ve beyaz süt kesiği şeklinde akıntım var. Kaşıntı dayanılmaz oluyor. İlaç kullandım ama geçmedi. Ne yapabilirim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, anlattığınız vajinadaki bir mantar enfeksiyonuna benziyor. Tedavide kullanacağınız ilaçlar yanında dikkat etmeniz gereken bazı kurallar var. En doğru ve etkili ilacı bile kullansanız eğer eşiniz (veya partneriniz) tedavi olmazsa enfeksiyon tekrarlar ve tedavi daha zorlaşır. Ayrıca böyle şikayeti olan birinde akıntının tahlil edilmesi ve hastalığı yapan organizmanın anlaşılması gerek. Ben mantar enfeksiyonuna benziyor dedim ama pekala bir parazit de (Trikomanas enfeksiyonu) olabilir.

[[HAFTAYA]]

Polikistik over sendromu olabilir mi?

27 yaşındayım, 6 yıldır evliyim, 2 çocuk sahibiyim. Adetim her seferinde 10-15 gün arası gecikiyor. Yüzümde tüylenme var. Doktor bir arkadaşım bunun polikistik over sendromu belirtileri olabileceğini söyledi. Sizce tüm bunların nedeni nedir? CEVAP Sevgili okuyucumuz, adet gecikmeleri ve beraberinden tüylerde artış hormonal bozukluğun tipik belirtileri. Bu polikistik over denen hastalık olabileceği gibi, beyinde bulunan hipofiz bezinin hastalıkları (Prolaktin hormonu buradan salgılanıyor), tiroid bozuklukları, böbrek üstü bezinin hastalıkları ve tabii yumurtalığın polikistik olması dışındaki hastalıkları da olabilir. Şunu da söylemek gerekir ki organizmada bütün hormon salgılayan sistemler birbiri ile bağlantılı ve birbirinin çalışmasını etkileyebilecek bir uyum içindedir. Bu tip bozuklukların tedavisi için konunun uzmanına başvurulmalı. Hasta tam olarak incelendikten sonra tedaviye başlamak hem daha süratli sonuç almayı sağladığı gibi hem de tedavide başarı oranı artmaktadır.

Koyu renkli kan geliyor

Haberin Devamı

21 yaşında bir kadınım. Adetimin 4’üncü gününde kahverengi kan geldi. 2-3 damla şeklindeydi. Neden böyle bir şey oldu? CEVAP Sevgili okuyucumuz, adet kanaması aşırı miktarda olduğu zaman rengi daha kırmızı ve genellikle pıhtılaşmaz. Bunun aksine kanama az olduğu zaman renk koyulaşır, hatta kahverengi olabilir. Normal adet gören birinde zaman zaman adet düzeni, adet miktarı özellikle dış etkilerle değişebilir. Sanırım sizde de böyle bir durum var ve büyük olasılıkla önümüzdeki aylarda her şey eski normal haline dönecektir. Eğer şikayet ettiğiniz durum değişmez ve aynı şeyler tekrarlamaya devam ederse kadın doğum uzmanınızla görüşmeniz gerekebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder