Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Hormon dengenizi bozmayın
HABERİ PAYLAŞ

Hormon dengenizi bozmayın

Haberin Devamı

Sağlığı tehdit eden uyuşturucu maddeler ve kas yapmak için kullanılan bazı ilaçlar erkeğin baba olmasını engelleyebilir ya da zorlaştırabilir. Kasları kuvvetlendirmek için kullandıklarınız normal olan hormon dengenizi bozabilir. Bu yüzden dikkatli olun...

SORU: Neden o sıvı geliyor?

23 yaşındaymı, kız arkadaşımla telefonda ya da baş başa konuşurken heyecanlanıyorum. Tuvalete gittiğimde penisimden su renginde sperm gibi kaygan sıvı çıkıyor, iç çamaşırım bile ıslanıyor. Sizce bu normal midir?

CEVAP

Durum tamamen normal. Gelen meni değil, prostat ve dış idrar yolu üzerindeki salgı bezlerinin uyarı sonucu salgıladığı kayganlaştırıcı özelliği de olan, kokusuz, su gibi şeffaf, hafif yapışan bir sıvıdır. Bu durum tıpkı limon görüldüğünde ağız sulanması haline benzer tamamen fizyolojik bir durumdur. Tabii ki erken boşalma ile de ilgisi yoktur.

SORU: Ya baba olamazsam?

32 yaşındayım. 2 yıl önce evlendim. Artık eşimle çocuk sahibi olmak istiyoruz. Ancak bir sonuca ulaşamadık. Henüz doktora gitmedik. Ergenlik dönemlerinde bazı maddeler kullanmıştım. Bu yüzden çok endişeliyim. Sizce kullandıklarım kısırlık yapar mı?

CEVAP

Eroin, morfin gibi maddelerin kullanımı ve doping için alınan maddeler, çocuk olmasını engelleyebilir ve zorlaştırıcı etkilerde bulunabilir. Bu tip ilaçlar kasları kuvvetlendirmek adına vücudun normal hormonal düzenini bozar. Dışarıdan bol miktarda vücuda alınması sonucu bunların vücutta üreten hücreler ve sistemler zayıflayarak devre dışı kalabilir.

SORU: Siğiller çıktı, neden?

38 yaşında, 13 yıllık evliyim. 6 ay önce cinsel organımın üzerinde siğile benzer 4 çıkıntı oluştu. Sivilce olduklarını düşündüm ama sonra kopup kanamaya başladılar. Doktora gitmedim. Acaba bunlar neden olabilir?

CEVAP

Bu gibi cilt sorunlarında görmeden yorum yapmak yanıltıcı olabilir. Ama genital bölge siğilleri çok sık rastlanan Human Papilloma Virüs adlı virüsten kaynaklanır. Sadece tahriş edildikleri taktirde kanama nedeni olurlar. Çeşitli yöntemlerle ortadan kaldırılmaları mümkündür. Ben kryoterapi denilen, soğutarak, dondurarak yok etme yöntemini tercih etmekteyim.

SORU: Yumurtalıklarım ağrıyor, neden olabilir?

29 yaşındayım. Yumurtalıklarımda ağrı var. Bir de sol yumurtalığımda yuvarlak bir cisim var. Ağrının sebebi ne olabilir? Ne olur bana yardım edin.

CEVAP

Bu tip durumlarda muayene etmeden yorum yapmak çok hatalı olabilir ve hayati tehlikesi olan bazı hastalıkların ihmaline neden olabilir. Durumunuz basit bir kistten kaynaklanmakta olabileceği gibi acilen ameliyat gerektiren bir tümör de olabilir. Sizin yapmanız gereken en kısa zamanda bir üroloji uzmanına başvurarak muayene olmaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder